Din păcate, românii primesc noi vești proaste. Anunțul oficialilor îi va întrista pe cei mai mulți. Ce se va întâmpla cu majorarea pensiilor celor cu venituri mici și de ce repercursiuni se fac văzute?
Pensionarii cu venituri mici au parte de suprize neplăcute. Aceștia sunt în continuare dezavantajați chiar și de creșterea indicată de oficiali. Este vorba despre majorarea pensiilor cu 14% ce face ca pensiile mici din România să crească cel mai puțin, iar cele deja mari să crească mai mult. Diferențele dintre acestea sunt fabuloase. După majorare, o pensie de 1.000 de lei va ajunge la 1.140 de lei, iar una de 5.000 de lei va ajunge la 5.700 de lei. Conform Casei Naționale de Pensii, în luna septembrie s-a dublat numărul persoanelor care încasează sume lunare mai mari de 5.000 de lei. În țara noastră există puține domenii de activitate care să asigure o pensie de 5.000 de lei, iar printre acestea se numără domeniul ID și vânzările. ”În IT, angajații încep cam cu 700-800 de euro și peste șase luni sau un an, în funcție de capacitatea lor de pregătire, pot să își crească acest salariu ajungând cu lejeritate la 5.000 de lei. Mai există și domeniul vânzărilor, unde putem ajunge la această sumă cumulând o parte fixă și un bonus, în funcție de realizări”, a spus Corina Diaconu, manager la o agenție de recrutare.
„Se poate ajunge la situația în care cei cu pensii mari deja primesc niște bani mai mulți decât au contribuit și deja devin speciali prin aceste majorări. Nu este normal. Tocmai de aceea eu am propus conceptul de pensie minimă egală cu salariul minim, 1.450 de lei net, ceea ce ar fi însemnat ca pentru unii să fie o majorare cu 30-40% a pensiilor, iar cineva cu 5.000 de lei pensie se ducea la 5.200 lei pensia, ceea ce însemna 4%”
Iancu Guda, analist economic (Sursa: Digi 24)
Casa Națională de Pensii arată faptul că peste 1.2 miloane de români din aproape 4.7 milioane de pensionari au primit o pensie mai mare de 2.000 de lei în luna anterioară. Analiștii economici cred că majorarea în cauză aplicată de la 1 septembrie este un efort financiar mult prea mare decât își poate permite bugetul statului. De asemenea, analiștii de la Standard & Poor’s avertizează că majorarea pensiilor în România, dar și alte cheltuieli sociale, vor împinge deficitul bugetar la peste 10% din PIB, loc unde se va situa preț de încă doi ani.