În luna mai, în ziua a douăzeci şi cincea, se sărbătorește pomenirea celei de-a treia aflări a cinstitului cap al sfântului, măritului prooroc şi Înaintemergător şi botezător Ioan Botezătorul.
Ce-a de-a treia aflare a cinstitului cap al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul se sărbătorește pe 25 mai. Cea de-a treia şi ultima descoperire a sfântului cap al Sfântului Ioan Botezătorul a fost făcută de un preot: Astfel, sfântul cap al lui Ioan Botezătorul a fost pus într-un vas de argint în Comane, la hotarul imperiului cu Armenia.
Ioan Botezătorul a fost întemnițat şi ucis din ordinul tetrarhului Irod Antipa, fiul regelui Irod cel Mare, conducătorul Galileei şi Pereea. Acesta a domnit din anul 4 Î.H până în anul 39 Î.H. Regele Irod s-a căsătorit cu soţia fratelui său, Irodiada. Pentru asta a fost aspru mustrat în mod public de către Sfântul Ioan Botezătorul.
Astfel, potrivit tradiției, soldaţii ar fi năvălit în temniţă şi i-au tăiat capul Sfântului Ioan pe când acesta se afla în plină rugăciune. Trupul lui Ioan Botezătorul a fost luat în taină de ucenici şi îngropat. Capul, însă, a fost îngropat Irodiada, în propria sa curte, adânc în pîmânt, într-un loc pitit şi spurcat.
Despre fapta Irodiadei, cea care a fost de acord să se mărite cu fratele soțului său, ştia doar soţia lui Huza, economul lui Irod, ce purta numele de Ioana. Astfel, având multă durere pentru uciderea nevinovată a Sfântului Marelui Proroc Ioan, i-a luat capul de unde fusese îngropat noaptea, în taină, şi la pus într-un vas de lut. Apoi, acel vas de lut cu capul Sfântului Ioan Botezătorul l-a îngropat în muntele Eleonul, în Ierusalim.
Aceasta este considerată prima aflare a sfântului cap. Capul Sfântului Ioan Botezătorul a stat acolo până în vremea Sfinţilor Mari Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena. Atunci, cu ajutorul a doi monahi, Sfântul cap a ajuns în localitatea Emesa, în Siria, la un biet olar. după ce a trecut prin mai multe mâni, olarul l-a așezat într-un vas cu apă care era pus într-un sicriu.
După mulți ani, a fost descoperit la Emesa, îngropat într-o peşteră locuită doar de monahi, și în jurul cărei se ridicase o frumoasă mănăstire. Marcel, arhimandritul acelei mănăstiri, a găsit Capul Sfântului Proroc Ioan. Astfel, Marcel l-a anunțat de aceasta pe Uranie, episcopul locului. După ce a fost dezgropat, Capul sfântului Ioan Botezătorul a fost pus în sfântul altar al bisericii din cetate. Aceasta este știută ca cea de-a doua aflare a cinstitului cap al lui Ioan Botezătorul.
La mulți mulți ani de atunci, Capul a a fost dus în Constantinopol, iar în timpul luptei împotriva Sfintelor icoane, a fost ascuns la Comane, aici fiind îngropat. După asta a fost adus, din nou, în Constantinopol, în timpul domniei împăratului Mihail, de către Sfântul Ignatie, patriarhul din Constantinopol, în anul 860. Aceasta este considerată de credincioși cea de-a treia şi cea ultima aflare a cinstitului cap al lui Ioan Botezătorul.