Coronavirus, în România – harta online. Cum poți vedea LIVE, datele oficiale în fiecare județ al țării
Site-ul de monitorizare worldometers a introdus o secțiune dedicată răspândirii infecțiilor cu Covid-19 în lume. Site-ul monitorizează în timp real cifrele raportate.
Ce este un factor de creștere. Când să ne îngrijorăm și când să nu
Administratorii site-ului spun că factorul de creștere este indicatorul care arată cum o anumită cantitate se multiplică în timp. Formula folosită este cazuri noi în fiecare zi/ cazuri noi în ziua precedentă. de exemplu, o cantitate care crește cu 7% într-o perioadă de timp (în acest caz – o zi) are un factor de creștere de 1,07. Un factor de peste 1 indică o creștere, iar un factor cuprins între 0 și 1 indică un semn de descreștere (factor de crștere tinde spre zero), iar un factor de creștere de peste 1 înseamnă creștere exponențială.
Astăzi, de exemplu, în toată lumea sunt 155. 529 de cazuri. Site-ul raportează cazuri noi de infecții, recuperări, decese, cazuri de infecții dificile sau mai puțin dificile, împărțite pe două categorii – China și restul lumii.
Site-ul raportează o statistică a simptomelor infecției, astfel: la unii pacienți, în special la cei în vârstă sau cu boli cronice preexistente există teren pentru apariția peumoniei, cu senzația de neputință de a mai respira, durere în piept. Începe cu un episod de febră, urmat de tuse uscată. După o săptămână, poate să ducă la dificultăți de respirație. Doar 20% dintre pacienți au nevoie de spitalizare.
Diferența dintre o răceală banală și infecția cu Covid-19
De reținut că infecția cu Covid-19 provoacă doar în foarte puține dintre cazuri simptome ca nas înfundat, strănut sau durere în gât.
Durerea în gât, strănutul și nasul înfundat sunt semne de răceală banală.
Pacienții cu risc sunt cei cu boli cardiovasculare, diabet, boli cronice respiratorii, hipertensiune. Statistic, oameni altfel sănătoși pot devolta forme severe de pneumonie, după infecția cu virusul. Motivul pentru care se întâmplă asta se află încă în curs de investigație, pe măsură ce oamenii de știință reușesc să afle mai multe despre acest nou virus.