8 tradiții și obiceiuri de Rusalii. Un obicei vechi de sute de ani se face și astăzi

de: Dana Cazacu
20 06. 2021

La 50 de zile după Învierea Domnului se sărbătorește Pogorârea Duhului Sfânt. Această sărbătoare este cunoscută în popor sub numele de Rusalii, Duminica Mare sau Cincizecimea. În acest an Rusaliile pică pe data de 20 și 21 iunie 2021. Iată 8 tradiții și obiceiuri de Rusalii, precum și un obicei vechi de sute de ani care se face și astăzi.

8 tradiții și obiceiuri de Rusalii: obicei vechi de sute de ani

Numele de Rusalii provine de la Rosalia, care reprezenta sărbătoarea romană a trandafirilor sau rozelor. Peste aceasta se suprapunea sărbătoarea creștină care în trecut era închinată și strămoșilor.

Creștinii ortodocși sărbătoresc în acest an Rusaliile pe 20 și 21 iunie. Aceste două zile sunt declarate zile libere legale pentru angajați. Acestă sărbătoare încheie ciclul pascal care este format din trei momente care marchează începerea creștinismului prin formarea Bisericii:

  • Învierea
  • Înălţarea
  • Pogorârea Duhului Sfânt.

Rusalii 2021

Iisus, la Cina cea de Taină a anunțat Pogorârea Duhului Sfânt, potrivit libertatea.ro:

 „Eu vă spun adevărul. Vă este de folos ca să Mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, îl voi trimite la voi”.

Rusalii 2021 – 8 tradiții și obiceiuri

Există o serie de tradiții și obiceiuri, unele veci de sute de ani, legate de această sărbătoare a Rusaliilor, pe care credincioșii le respectă cu sfințenie. Iată 8 tradiții și obiceiuri de Rusalii:

  1. potrivit tradițiilor, spiritele celor care au părăsit mormintele în Joia Mare și care au petrecut Paștele cu cei vii, nu vor să se ai întoarcă sub pământ unde le este locul și încep să facă rău oamenilor.
  2. în această zi este interzis să se îngenuncheze în biserică și acasă și să se țină post, cu toate că nu este păcat dacă se face.
  3. în perioada bizantină erau interzise spectacolele în circuri și teatre, deoarece ar fi întinat frumusețea sărbătorii.
  4. casele și bisericile se împodobesc cu ramuri verzi de brad.
  5. credincioșii duc la biserică ramuri de nuc sau tei pentru a fi sfințite. Cu acestea se împodobesc casele și icoanele pentru a alunga spiritele rele.
  6. durata sărbătoririi Rusaliilor variază de la o regine la alta, astfel: în Moldova și Transilvania, Rusaliile se sărbătoresc 3 zile, în Muntenia și Oltenia,7 zile, iar în Banat, 8 zile.
  7. în unele zone, de Rusalii oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare leuștean, usturoi sau pelin pentru a nu fi luați din Rusalii.
  8. În Oltenia dansul călușarilor este considerat un joc tămăduitor.

Obicei vechi de sute de ani de Rusalii

Potrivit obiceiurilor, în Ardeal, de Rusalii se practică obiceiul: udatul nevestelor. Pentru ca acestea să fie sănătoase și frumoase tot timpul anului sunt stropite cu apă.