8 metri de zăpadă în România. Ce zonă a fost înghițită de nămeți

de: Cristian Botez
16 06. 2021

Cu două săptămâni înainte să se deschidă, Transfăgărașanul e acoperit de munți de zăpadă, stratul de omăt depășind, pe alocuri 7-8 metri.

8 metri de zăpadă în România

Astfel, drumarii depun eforturi zilnice ca să elibereze carosabilul. DN 7 C- Transfăgărășan ar trebui să se deschidă traficului la data de 1 iulie. Însă pentru moment, iarna pare să se fi instalat în zona alpină. Drumarii continuă eforturile pentru deszăpezirea Transfăgărășanului însă, indiferent de condiții meteo.

”Intervenim cu excavatoare, încărcătoare și freze pentru îndepărtarea stratului de zăpadă care pe alocuri depășește 7-8 metri, a spus Robert Elekes, purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri.

”Cu toate ca iarna pare ca s-a instalat definitiv in zona alpina, continuam eforturile pentru deszapezirea Transfagarasanului. Indiferent de conditiile meteo intervenim cu excavatoare, incarcatoare si freze pentru indepartarea stratului de zapada care pe alocuri depaseste si 7-8 metri”, au transmis, ieri reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Brașov.

Și la Balea-Lac temperaturile scăzute au dus la menținerea stratului de zăpadă, dar drumarii au intervenit pentru deszăpezirea Transăgărașanului.

 Cum va fi vremea joi și vineri în România

Joi, vremea continuă să fie instabilă în jumătatea estică a țării, unde o să plouă pe spații extinse, îndeosebi cu caracter de aversă. Sunt prognozate cele mai abundente precipitații în zona Dobrogei, unde, local, se vor acumula 30-40 de mm și izolat 50-60 de mm. În tot acest timp, în vestul țării cerul o să fie variabil spre senin, iar temperaturile aici o să treacă deja peste normalul climatologic specific acestui interval.

Vântul o să sufle tare în Dobrogea și moderat în zona Carpaților de Curbură și în Bărăgan și slab în restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor situa în general între 23 și 28 de grade în Transilvania și Maramureș, 28 și 33 de grade în Banat, Crișana și Oltenia, 23-28 de grade în vestul Munteniei, 21-26 de grade în estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei, dar și 24-28 de grade Celsius în nordul Moldovei.

Vineri, se vor mai strânge cantități de apă de până la 20-40 de mm, îndeosebi pe litoral și în zona Carpaților de Curbură. Vestul extrem al țării va avea parte de o vreme în general frumoasă, cu temperaturi ridicate.

Vântul o să sufle moderat pe litoral și în Carpații Orientali și Meridionali, în timp ce în celălalte regiuni, el va fi slab, cel mult slab până la moderat. De asemena, maximele termice vor urca la prânz pânî spre 21-26 de grade în estul Transilvaniei, 24-29 de grade în estul Olteniei, Muntenia, Dobrogea și în sudul Moldovei și 24-28 de grade Celsius în nordul Moldovei.