8 efecte magice ale consumului zilnic de varză murată. Ce boli ține la distanță

de: Alexandra Chivu
09 12. 2020

În perioada toamnei, dar mai ales iarna, aportul bogat de substanțe nutritive devine o necesitate nu tocmai ușor de satisfăcut. Fructele și legumele proaspete se împuținează în piețe. De altfel, ele sunt și mai scumpe și nimeni nu le garantează calitatea. Astfel, de cele mai multe ori, renunțăm să le punem în coșul nostru de cumpărături. Însă, gospodine se îngrijesc ca în fiecare an să aibă în cămară de-ale gurii. Printre borcanele de pe rafturi se regăsesc și unele cu varza murată, cea mai ieftină sursă de probiotice și singurul aliment cu vitamina B12.

Varza murată, minuni pentru sănătate

Procesul de fermentare în apă și sare a verzei era cunoscut încă din timpurile preistorice, dar a fost descris întâia dată în primul secol după Hristos, de către Plinius cel Bătrân, un important și renumit erudit al Imperiului Roman. Tehnica de conservare întâlnită astăzi începe să fie aplicată mult mai târziu, între anii 1550- 1750, din motive practice. Navigatorii au găsit-o utilă în a-și asigura hrana pentru o perioadă lungă de timp în peregrinările lor.

8 efecte ale consumului zilnic

Cu timpul, aceștia aveau să se convingă și de beneficiile aduse, pe care noi, astăzi, le știm foarte bine. Dacă mănânci acest aliment zilnic vei asigura organismului un aport important de vitamine și minerale esențiale, precum vitamina C, vitamina K, complexul de B ((B1, B2, B3, B4, B6,B9), calciu, potasiu, fosof, sodiu, fier, zinc, siliciu, seleniu și iod.

  1. Întărește sistemul imunitar – probioticele și vitamina C din compoziția sa sunt vitale pentru întărirea sistemului imunitar, protejând împotriva virozelor, dar și a infecțiilor la nivelul tractului urinar.
  2. Pansament pentru aparatul gastrointestinal – bogată în probiotice, bacterii benefice, cu rol în protecția pereților intestinali împotriva acțiunii toxinelor, varza murată este excelentă pentru stomac.
  3. Protejează inima – ea protejează inima prin reducerea nivelului de colesterol din sânge. Vitamina K din compoziția ei este un compus care reduce riscul de boli de inimă prin prevenirea acumulării de depozite de calciu pe artere. Tot ea întărește oasele și scade riscul de fracturi la bătrânețe.
  4. Ajută în timpul dietei – unele studii au arătat că varza murată, consumată regulat, este recomandată și celor care vor să dea câteva kilograme jos ori să-și mențină greutatea. Motivul? Datorită conținutului scăzut de calorii și fibrelor care mențin senzația de sațietate mai mult timp.
  5. Inhibă apariția reacțiilor alergice – specialiștii au demonstrat că varza murată conține compuși care inhibă dezvoltarea reacțiilor alergice, având acțiune anhistaminică.

Citește pe Știridinlume.ro mai multe efecte benefice.