7 boli care au ucis milioane de oameni la nivelul Planetei. Cum a trecut omenirea peste aceste crize
Practicile medicale de azi au ajuns să cunoască cele mai multe dintre secretele Universului. Cu toate astea, există încă multe bacterii sau boli pentru care specialiștii au doar ipoteze. Iată cum s-a confruntat și cum a supraviețuit omenirea în epidemii care au făcut ravagii în rândul populației!
7 boli care au făcut ravagii în rândul populației
Epidemia, pandemia, virusurile sau bacterii de tot felul nu sunt necunoscute omenirii, care a luat contact cu acestea din epocile trecutului și până acum. Istoria arată cum cercetărorii au reușit să găsească remedii în urma unor astfel de evenimente catastrofale, remedii care sunt de ajutor generației de azi și a celor ce vor urma.
Tifosul
Tifosul a ucis aproximativ 3 milioane de oameni între anii 1981-1922, majoritatea soldați din batalionul lui Napoleon aflați în campania din Rusia. Numele bolii provine de la grecescul typhos, înseamnă leneș sau amețit și prezintă stare pe care o au bolnavii afectați de aceasta.
Holera
Holera a produs nu mai puțin de 8 epidemii care au soldat cu sute de mii de morți din toată lumea. Aceasta s-a manifestat preț de câteva secole în India și a izbucnit în Calcutta în anul 1817. Rezultatele au fost tot la scară largă, fiind răspândită rapid în alte părți. Numai armata britanică a raportat 10.000 de morți în rândul trupelor imperiale de atunci.
Sida
Sindromul Imunodeficienței Dobândite a dus la decesul a peste 255 de milioane de oameni din anul 1981 când a fost descoperit. Accesul la tratament a fost îmbunătățit, dar numărul victimelor a ajuns la circa 3,1 milioane de victime numai în 2005, din care 570.000 au fost copii.
Malaria
Malaria a fost descoperită în anul 1600, iar de atunci și până în prezent ucide aproximativ 2 milioane de oameni pe an. Din păcate, în majoritatea cazurilor se manifestă la copii mai mici de 5 ani și femei însărcinate. Boala este răspâdită în special în regiunile tropicale și subtropicale, iar specialiștii susțin că rata mortalității s-ar putea dubla în următorii 20 de ani din cauza acestei boli.
Care au fost cele mai crunte epidemii?
Moartea Neagră
Cea mai periculoasă epidemie din istoria omenirii a avut numele de Ciuma Neagră sau Moartea Neagră. Inițial, s-a manifestat în sud-vestul Asiei Centrale, ulterior s-a răspândit și în Europa spre finele anului 1340, Se estimează că între o treime și două treimi din populația Europei au murit din cauza aceasta. Epidemiile cele mai importante au fost: Londra (1603), Ciuma Italiană (1629-1631), Marea Ciumă din Sevilla (1647-1652), Marea Ciumă din Londra (1665-1666), Marea Ciumă din Viena (1679).
Gripa Spaniolă
Între anii 1918 și 1919, Gripa Spaniolă a ucis între 50 și 100 de milioane de morți în mai puțin de doi ani. Simptomele erau frisoane și oboseală, alăturate de lichid la plămâni. Mai mult de jumătate de milion de oameni au murit din cauza aceasta în Statele Unite ale Americii.
Variola
Variola a ucis peste 300 de oameni din lume doar în secolul al XX-lea. Aceasta este o boală extrem de contagioasă care se manifestă exclusiv la oameni și este cauzată de unul din cele două variante ale virusului numite Variola major și Variola minor.