6 nume de cod în Familia Regală Britanică despre care nu ai știut niciodată. Cine sunt Daphne, Danny și Unicorn

de: Filon Stan
25 08. 2024

Sharon, Daphne sau Danny? Aflați numele de cod ale membrilor trecuti și prezenti ai familiei regale britanice. Aceste nume de cod sunt folosite doar în anumite situații de excepție.

6 nume de cod în Familia Regală Britanică despre care nu ai știut niciodată

Ce părere ai despre Sharon, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii? Sunt puține șanse să fi auzit acest nume, chiar dacă vă considerați un fan dedicat al familiei regale britanice. Și s-ar putea să nu fii familiarizat nici cu Danny Collins sau Daphne Clark. Dar punem pariu că le-ai recunoaște chipurile instantaneu.

La fel ca multe alte persoane publice, membrii Familiei Regale folosesc nume secrete și porecle regale pentru a-și masca identitățile reale. Citiți mai departe pentru a afla unele dintre numele de cod trecute și prezente ale celor mai înalți membri ai familiei regale. Spoiler: S-ar putea să fi ghicit până acum, dar Sharon a fost regretata regina Elisabeta a II-a! Citește și Scandal uriaș în familia regală. Regele Charles și fratele său au ajuns la cuțite. Monarhul vrea să îl dea afară din casă pe prințul Andrew

De ce este nevoie de un nume de cod

„Numele de cod regale sunt folosite din motive de securitate”, explică Laura Windsor, un expert în familia regală britanică din Londra. Tradiția datează cu zeci de ani în urmă, începând de când operatorii de centrală trebuiau să conecteze manual apelurile private ale familiei regale.

„Acești operatori puteau auzi fiecare conversație, așa că nume de cod regale au fost folosite pentru a-i împiedica să afle vreo știre importantă înainte ca familia regală să o facă publică ei înșiși”, adaugă Windsor.

După cum notează expertul regal, numele de cod, adesea „fictive sau referințe la repere celebre britanice”, au rămas în vigoare pentru cei din arborele genealogic regal pentru a-i deruta pe potențialii hackeri, deși sunt utile și pentru planificarea călătoriilor. „Aranjamentele care implică membrii familiei regale durează mult timp pentru a se desfășura, așa că folosirea numelor de cod nu trezește nicio suspiciune”, spune Windsor. „Într-un fel, este ca și în cazul actorilor: când călătoresc și stau la hoteluri, nici nu-și dau numele adevărat.”

Regina Elisabeta a II-a: Podul Londrei și Sharon

Când regina Elisabeta a II-a a murit în 2022, Palatul și-a informat cercul său interior și alte personalități importante din Regatul Unit, inclusiv prim-ministrul, că „Podul Londra este jos”. Codul regal era o referire la Operațiunea London Bridge, planul pentru trecerea în neființă a monarhului care era în vigoare din anii 1960, la doar un deceniu după încoronarea reginei Elisabeta a II-a.

Știrile despre Operațiunea London Bridge au apărut cu un an înainte de moartea reginei și, datorită semnificației atât a planului de securitate, cât și a morții ei, codul „London Bridge” este cel mai strâns legat de monarh. Dar nu este singurul nume de cod pe care l-a folosit în timpul vieții.

Potrivit The Sun, personalul de securitate al lui Elizabeth și cercul interior s-au referit la ea ca „Sharon” sau „S”, în timp ce răposatul ei soț, Prințul Philip, o numea în privat drept „Lilibet”. Citește și William și Kate fac pregătiri pentru înmormântarea Regelui Charles. 16 lucruri care se vor întâmpla când monarhul moare

Regele Carol al III-lea: Podul Menai și unicorn

În timp ce regele Carol al III-lea este foarte în viață și urmând recent tratamentul împotriva cancerului, i se atribuie și un nume de cod regal în cazul morții sale: Podul Menai. Operațiunea Podul Menai – pe care o va declanșa moartea regelui – poartă numele unui pod suspendat din Țara Galilor (de fapt, primul pod suspendat de fier din lume) care se întinde pe strâmtoarea Menai între insula Anglesey și continent.

Podul Menai pare a fi potrivit, având în vedere relația strânsă a lui Charles cu Țara Galilor, unde a studiat și a vizitat frecvent de-a lungul vieții. Numele a ieșit la iveală pentru prima dată când Charles, apoi Prințul de Wales, a dispărut în timpul unei avalanșe în Alpii Elvețieni în 1988, un eveniment pe care îl veți surprinde în hit-ul Netflix The Crown.

Windsor menționează un alt nume de cod regal legat de Charles: când făcea un turneu prin Statele Unite, în 1971, Serviciul Secret l-a numit „unicorn”.

Prințul William și Prințesa Kate: Danny Collins și Daphne Clark

În timp ce numele de cod stabilite în cazul morții Prințului William sau a Prințesei Kate – în cazul în care acestea ar exista deja – sunt necunoscute, numele lor de cod regale au apărut în presă în urmă cu câțiva ani. Când erau încă Ducele și Ducesa de Cambridge, se spune că se numeau Danny Collins și Daphne Clark, inițialele fiind o referire la titlurile lor regale.

Windsor spune că este probabil ca „numele lor de cod regal să se fi schimbat acum că Kate și William sunt prinț și prințesă de Wales, mai ales având în vedere că oamenii au aflat despre ei”.

Prințul Harry și Meghan: David Stevens și Davina Scott

Harry și Meghan, ducele și ducesa de Sussex, au renunțat la familia regală pentru o nouă viață în Statele Unite, așa că nimeni nu știe cu adevărat ce s-a întâmplat cu numele lor de cod. „Probabil le-au schimbat sau nu mai au nici măcar nume de cod”, spune Windsor. Cu toate acestea, deși perechea făcea încă parte din firmă, instituțiile de presă britanice, precum Independent au sugerat că se numeau David Stevens și Davina Scott, inițialele făcând referire la titlurile lor de Duce și Ducesă de Sussex.