6 alimente pe care toți românii sănătoși le consumă. Secretul lor s-a aflat, asta poți consuma și tu
Pentru a avea un organism sănătos, evident dieta este foarte importantă. Astfel că, dacă vrei să te menții în formă și să ai o sanătate de invidiat trebuie să introduci în regimul tău anumite alimente.
Alimente pe care trebuie să le consumi
Toată lumea știe că o alimentație sănătoasă este esențială pentru sănătate. Dar asta mai înseamnă să doptăm un stil de viață sănatos, astfel încât să-l menținem pentru multă vreme așa. Din acest motiv numeroși specialiști trag un semnal de alarmă asupra faptului că ceea ce mâncăm este extrem de important, deoarece se reflectă în sănătatea noastră. O dietă echilibrată va ține virusurile la distanță, iar în cazul unei afecțiuni te poate pune mai repede pe picioare.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii dieta sănătoasă înseamnă o alimentație diversificata care sa conțină leguminoase dar și fructe şi legume zilnic. În schimb, consumul de zahăr procesat să se limiteze la mai puţin de 5% , aproximativ 6 linguriţe pe zi, iar consumul de grăsimi să fie conctituit din peşte, avocado, nuci, carne grasă, unt, brânză. Se recomandă evitarea pe cât posibil a grăsimilor de tip trans, cum ar fi produsele de patiserie, spre exemplu.
„ O dietă echilibrată trebuie să conţină alimente ce aparţin tuturor categoriilor de nutrienţi, pentru a ne asigura că organismul nostru primeşte tot ce are nevoie şi anume, proteine, glucide, lipide, vitamine şi minerale, fibre şi bineînţeles lichide. Consumul excesiv de calorii pe o perioadă îndelungată duce inevitabil la supraponderalitate şi obezitate. De aceea, atenţia pe care o acordăm meniului zilnic este extrem de importantă. Alegerea legumelor sau fructelor în detrimentul preparatelor bogate în grăsimi saturate, va fi întotdeauna opţiunea ideală şi sănătoasă”, spune dr. Corina Zugravu, Preşedinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, conform clickpentrufemei.ro
Dieta echilibrată bazată pe vitamine, proteine, carbohidraţi şi o hidratare corespunzătoare, poate fi soluţia pentru întărirea şi protejarea organismului. Iată ce recomandări nutriţionale fac specialiștii, pentru un adult sănătos.
Caloriile consumate zilnic
Caloriile sunt esențiale și reprezintă o masura a cantității de energie din alimente. Aportul caloric necesar diferă de la o persoană la alta. Acesta depinde de mai multe aspecte. Fie de nivelul de activitate fizică, vârsta, sexul, greutatea sau chiar înălţime. În general, dieta zilnică a unui adult sănătos nu ar trebui să depăşească 2.000 kcal/femei şi respectiv 2.500 kcal/bărbaţi
Câte lichide consumăm zilnic
Corpul pierde zilnic aproximativ 3 litri de apă, iar acest lichid trebuie completat prin consumul altor lichide. Cantitatea de lichid necesară într-o zi este condiţionată şi de cantitatea de apă pe care o pierdem. Atunci când depunem efort mai mare vom pierde mai multa cantitate de apă, astfel că organismul va necesita o alimentare mai mare cu lichide. Apa si sucurile naturale sunt ideale pentru hidratare, dar și berea fără alcool poate fi o băutură hidratantă, cu un aport de calorii scăzut, dacă este consumată cu măsură, spun specialiștii.
Alimente care conțin glucide
Glucidele sau carbohidraţii reprezintă principala sursă de energie a organismului. Principalele surse de carbohidraţi complecşi sunt fructele, legumele, nucile, fasolea şi cerealele integrale. Carbohidrații simpli ar trebui consumati cu moderație. Pintre aceștia se numără biscuiții, alimentele procesate si produsele de panificație.
Câte lipide trebuie să consumăm zilnic
Lipidele sunt sursă de energie pentru organism. Acestea sunt de două feluri, animală și vegetală. Aportul total de grăsimi din dieta zilnică recomandată nu trebuie să depăşească 30% din total caloriilor ingerate. Recomandate sunt totuși, grăsimile vegetale nesaturate.
Ce alimente conțin proteine
Proteinele, categorie din care fac parte carnea, peştele, lactatele, ouăle, cerealele şi leguminoasele, trebuie să reprezinte între 12 şi 15% din totalul caloriilor zilnice. Acestea sunt sursă de aminoacizi esenţiali care susţin vitaminele şi mineralele pentru a fi procesate în corp.
Rolul vitaminelor şi mineralelor
Consumul de vitamine este încurajat de către toți specialiștii. Însă, de preferat sunt vitaminele din surse naturale, în detrimentul suplimentelor. Pentru asta fructele și legumele nu trebuie să lipseasca din dieta zilnică a fiecărui om. Astfel ca, fructele, legumele si verdețurile în stare crudă sunt excelente surse de vitamine pentru organism.
Fibrele, esențiale pentru transitul intestinal
Fibrele sunt absolut esențiale pentru tranzitul intestinal. Lipsa acestora va duce la probleme de transit, precum constipația. Fibrele insolubile, precum cerealele, sunt ideale pentru consumul zilnic. Acestea ajuta si la reglarea nivelului de colesterol şi glucoză din sânge. Este recomandat un aport zilnic de 30 până la 35 de grame de fibre alimentare.