Serghei Lavrov, întrebat de o jurnalistă cum privește uciderea copiilor în război: „Aveți o fiică, cum dormiți noaptea?”. Ce a răspuns omul lui Putin
După umilința trăită de ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, atunci când mai mulți diplomați s-au ridicat și au părăsit sala în momentul în care a început difuzarea unui discursului de-al său înregistrat, omul lui Putin a fost pus, din nou, într-o situație mai mult decât stânjenitoare. Acesta a fost întrebat de către o jurnalistă britanică despre sentimentul pe care îl trăiește în calitate de părinte atunci când sute de copilași nevinovați sunt uciși de trupele armate rusești.
Ministrul rus de Externe, blocat de întrebarea neașteptată a unei jurnaliste
Serghei Lavrov susține cu tărie toate ipotezele lui Vladimir Putin conform cărora guvernul ucrainean este un regim neonazist al căror bande de răufăcători jefuiesc orașele ucrainene, inclusiv Mariupol. Pentru aceste afirmații nu există, bineînțeles, nicio dovadă, însă oficiali ruși își întăresc în continuarea credințele false care reprezintă motivul principal al acestor atacuri sângeroase fără precedent.
Mai mult, ministrul de Externe susține că oficialii Ucrainei folosesc civilii pe post de scuturi umane, motivând miile de crime săvârșite în cele nouă zile de război.
În cursul zilei de ieri, Serghei Lavrov a acordat un interviu presei ruse și străine în care a vorbit despre situația războiului și despre poziția oficialilor ruși în acest sens. Una dintre cele mai personale și mai emoționante întrebări care i s-au adresat a făcut referire la Polina, o fetiță împușcată împreună cu părinții și frații ei de către soldații ruși.
Aproape cu lacrimi în ochi, vizibil marcată de dramele războiului, jurnalista Kate Neuman l-a întrebat pe ministru cum mai poate dormi noaptea atunci când știe câți copii nevinovați sunt uciși fără milă.
„Domnule Lavrov, vreau să vă întreb despre cazul Polinei. Era doar o copilă, elevă în clasele primare. Ea a fost împușcată de soldații ruși. Era în Kiev, știu că aveți o fiică. Priviți-mă în ochi și spuneți-mi cum dormiți noaptea știind că bombele și gloanțe rusești omoară copii?”, a întrebat jurnalista.
Răspunsul lui Serghei Lavrov te lasă fără cuvinte
În ciuda tragediilor petrecute moment de moment, omul lui Putin nu a avut curajul să-și asume o minimă vină pentru toate viețile omenești pierdute, susținând că obiectivul rușilor este acela de a distruge infrastructurile militare, neatentând la restul populației. Din păcate, acest răspuns fără scrupule și fără niciun simț al realității demonstrează că Rusia poate provoca în continuare dezastre inimaginabile, mințind cu zâmbetul pe buze o lume întreagă.
„Nu pot spune nimic suplimentar pentru că deja am spus. Orice viață omenească este de neprețuit. Orice intervenții militare sunt însoțite, din păcate, de victime, și nu doar în rândul militarilor, ci și în rândul oamenilor pașnici. Militarii noștri au o comandă foarte clară: să folosească doar arme de precizie pentru distrugerea infrastructurii militare. Chiar și în unitățile în care soldații ruși sunt instalați ei nu provoacă atacuri. Eu pot doar să prezint condoleanțe tuturor celor care și-au pierdut pe cineva drag.”, a răspuns Lavrov.
„Sute de oameni nevinovați deja au murit”
Încercând să-i expună situația reală, din mijlocul războiului, în care bilanțul deceselor arată altceva decât declarațiile oficialilor ruși, ministrul de Externe rus și-a menținut părerea potrivit căreia Rusia nu ordonă uciderea civililor.
„Domnule Lavrov, spuneți că folosiți doar arme de precizie, dar sute de oameni nevinovați deja au murit. Acum, Curtea Penală Internațională va începe o anchetă, vă pregătiți o strategie pentru a vă apăra în fața instanței, fiind acuzați de crime împotriva umanității?”, a întrebat Kate Neuman.
Încercând să facă o asociere a războiului actual cu evenimente din trecut, Serghei Lavrov susține că toate victimele înregistrate în rândul oamenilor nevinovați sunt, de fapt, „victime colaterale”. Mai mult, omul lui Putin acuză presa pentru abordarea operațiunilor militare ruse într-o manieră mult prea emoțională, uitând crimele din trecut, provocate de statele din Ocident.
„Noi vom avea probabil public acolo, voi probabil chiar veți provoca acest public, așa, emoțional. Acesta este treaba voastră, din câte înțeleg. Nu este un instrument de informare în masă, ci un instrument de a le băga oamenilor în cap ceea ce le trebuie liderilor din Occident.
Eu vreau să spun încă o dată, nu aprob nicio acțiune care duce la moartea oamenilor nevinovați, dar nu noi am inventat expresia de „victime colaterale”, au inventat-o colegii noștri din Occident, în vremea aventurilor lor din Irak, dar și din alte țări.
Măcar o dată, ați judecat situația la fel de emoțional atunci când sute de mii de oameni mureau în Irak și în alte țări? Eu nu țin minte, așa că văd că întrebarea dumneavoastră este un retorică.”, a răspuns Serghei Lavrov, potrivit dcnews.ro.