44,3 grade Celsius în luna iulie, în România. Când s-a înregistrat cea mai călduroasă zi din luna lui Cuptor
Luna iulie, a șaptea lună a anului, este considerată cea mai călduroasă din an, cu un grad mai mic de instabilitate, potrivit caracterizării climatice a acestei luni, publicate de ANM. Cunoscută și sub denumirea de ”Cuptor”, ”Luna fierbințelilor” sau ”Luna coacerilor”, în iulie s-a înregistrat acum câțiva ani temperatura de 44,3 grade Celsius.
Temperaturi ridicate și caniculă sufocantă. 44,3 grade Celsius în iulie, în România
Temperatura maximă absolută a lunii iulie este de 44,3 grade Celsius, înregistrată în Calafat, pe 24 iulie în anul 2007. În aceeași zi, temperaturi mai mari sau egale cu 44 de grade Celsius s-au înregistrat și la stațiile meteorologice Bechet ( 44,2 grade Celsius), Băilești și Moldova Veche (44 de grade Celsius). În a treia decadă a lunii iulie din 2007, la 43 de stații meteorologice s-au înregistrat valori de temperatură de 40 de grade Celsius, iar la 93 de stații meteo a fost depășită temperatura maximă absolută a lunii.
Temperatura maximă absolută a lunii iulie la Bucureşti este de 42,4 grade Clesius şi a fost înregistrată în data de 5 iulie 2000, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret. În aceeși zi au fost raportate și maximele absolute la stațiile meteo București-Băneasa (42,2 grade Celsius) și Bucureși-Afumați (41,1 grade Celsius). Anii în care s-au înregistrat temperaturi maxime absolute în luna iulie, majoritatea peste 35 de grade Celsius, au fost: 2007, 2000, 1988, 1987 etc.
Cauza temperaturilor de cuptor
Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie(ANM) arată că, în iulie, asupra părții de sud-est a Europei acționează frecvent dorsala anticiclonului Azoric, talvegul zonei depresionare din sud-vestul Asiei și, uneori, dorsala anticiclonului Nord-African.
„Ca o consecienţă directă a acestor modificări în distribuţia circulaţiei aerului deasupra ţării noastre, valorile medii ale temperaturii lunii iulie înregistrează o creştere cu 1-3 grade Celsius faţă de luna iunie”, explică ANM.