3.300 de lei de la stat pentru aceşti români. Banii vor intra pe card, de la 1 octombrie 2023
Se dau 3.300 de lei de la stat pentru aceşti români. Banii vor intra pe card, de la 1 octombrie 2023. Este vorba despre salariul minim brut care va fi majorat cu 300 de lei, astfel că va ajunge la 3.300 de lei. Când va avea loc următoarea majorare?
Salariul minim brut se mărește. La cât va ajunge și de când
Astfel, când vine vorba de salariul net, românii vor primi în plus, în mână, doar 93 de lei, iar 207 lei vor merge către stat, drept taxe.
Dacă trendul de majorare al salariului minim brut va fi respectat și în ianuarie, atunci brutul va ajunge la 3.750 lei, iar netul, adică ceea ce ia efectiv salariatul în mână, va ajunge la 2.231 lei.
Cât va însemna creșterea din ianuarie
Această creștere înseamna un plus de 333 de lei pentru salariat și 417 lei în plus în buzunarul statului.
În privința voucherelor de vacanță și a tichetelor de masă, acestea vor fi taxate cu 10%, atât cât sunt contribuțiile la sănătate.
Cât crește salariul în construcții
De asemenea, salariul minim în construcții va fi în octombrie 4.500 de lei, însă se elimină neimpozitarea celor 200 de lei din salariul minim.
”În Germania, salariul minim a crescut anul trecut de trei ori. Este un mecanism prin care-ți ții lucrătorii în țară. Cu adevărat, acest lucru trebuie suportat și de către economia reală. Dacă vor fi scoase parte din facilități, de exemplu, în construcții. Discuțiile sunt foarte clare, ca să și mărim salariul minim, astfel încât e dreptul dvs să dați breaking news că Ciolacu taie salariile. Nu le tai, vom mări salariul minim astfel încât să nu piardă nimeni la salariu”, declra Marcel Ciolacu în luna iulie.
La ce concluzie s-a ajuns în privința TVA-ului
Pe de altă parte, referitor la TVA, Marcel Ciolacu a explicat că în discuţiile pe care le-a purtat cu reprezentanţii Comisiei Europene aceștia au spus guvernanților români că ”trebuie să fie o ordine” în ceea ce privesc cotele de TVA, prin eliminarea excepțiilor care sunt acordate în prezent în mai multe sectoare.
Astfel, împreună cu CE s-a stabilit în principiu, ca pentru mâncare, medicamente, dispozitive medicale de tipul protezelor cota să fie stabilită la 9%.
„Ce vă pot spune… În discuţia mea cu Comisia, şi au dreptate: trebuie să fie o ordine, nu puteţi veni cu 7 tipuri de TVA, hotărâţi-vă! Şi am convenit că 9% rămâne mâncarea, rămân medicamentele, rămân protezele. Iertaţi-mă, de ce la cluburi este 5% TVA, e normal acest lucru? Sunt mult prea multe excepţii în România. Nu le-a spus numai Comisia, le-au spus toate forurile financiare.
Ce vrem? Să pierdem toate fondurile europene şi să intre România într-un colaps? Eu nu am să fac acest lucru, indiferent de ce voci vor apărea şi voi ieşi la dumneavoastră la televiziuni, la presă, unde doriţi. Şi o să explic foarte clar de ce trebuie făcut acest lucru. Normal, după ce voi lua decizia”, mai spunea prim-ministrul Marcel Ciolacu.