3.000 de lei amendă pe loc pentru şoferii care ţin asta în maşină. E interzis prin lege

de: Sabina Anastasia
05 01. 2023

Codul Rutier stabilește sancțiuni costisitoare pentru români. Se dă 3.000 de lei amendă pe loc pentru şoferii care ţin asta în maşină. Mai multe obiecte sunt interzise prin lege spre a fi depozitate în interiorul sau în afara autoturismului. Instalarea acestora, în ciuda prevederilor legislative, nu este trecută cu vederea de către autorități.

Obiectele pe care șoferii nu au voie să le țină lângă parbriz

Există unele obiecte din mașină ce îți pot aduce amenzi în valoare de 2.900 de lei. Mulți șoferi s-au obișnuit să le amplaseze lângă parbrizul autoturismului. Din punct de vedere legal, acest lucru nu este permis. Deși au fost cazuri când astfel de comportamente au fost tolerate de către oamenii legii, Codul Rutier stabilește reguli din ce în ce mai aspre pentru șoferi.

Mulți români s-au obișnuit să depoziteze în partea din față a mașinii tot felul de obiecte, dintre care amintim odorizantele de mașină, iconițele și cruciulițele. Potrivit legislației aflate în vigoare în prezent, acest obicei nu este legal. Șoferii ar putea să fie nevoiți să scoată din buzunare sume importante de bani, dacă nu respectă prevederile din Codul Rutier.

Instalarea de diverse obiecte în apropierea sau pe parbrizul mașinii poate să conducă la reducerea vizibilității. Acesta este și motivul pentru care agenții de poliție sunt obligați să aplice amenzi usturătoare șoferilor care nu țin cont de pericolul la care se expun sau la care îi expun pe ceilalți participanți din trafic.

Amenzile pentru odorizante, carnețele de notițe, obiecte cu conotație religioasă, elemente de decor, abțibilduri etc. pot să înceapă de la suma de 1.305 lei. Sancțiunile financiare maxime ating, în astfel de cazuri, valoarea de 2.900 de lei.

3.000 de lei amendă pe loc pentru şoferii care ţin asta în maşină

Dincolo de lucrurile mai sus enumerate, există și unele gadget-uri pe care șoferii nu au voie să le folosească. Ele induc în eroare cetățenii de rând sau alți participanți la trafic, fiindcă ar putea fi confundate cu cele folosite de către organele de autoritate, în situații deosebite.

Un astfel de exemplu este reprezentat de setul de lumini speciale roșii și albastre. Românii au interzis să folosească astfel de dispozitive neomologate în cazul propriilor lor autoturisme. Codul Rutier stabilește sancțiuni financiare usturătoare și în situațiile în care șoferii nu respectă această prevedere legislativă.

Așadar, dacă românii montează pe sau în mașinile lor sirene ce pot fi confundate cu ușurință cu cele ale polițiștilor, riscă să fie sancționați cu o sumă importantă de bani. Se aplică amenzi de aproape 3.000 de lei pentru şoferii care fac asta. Mai exact, românii vor fi nevoiți să scoată din buzunare suma de 2.900 de lei.