20 de lucruri care sunt normale în SUA și pe care restul lumii le consideră ciudate
Există o vorbă din bătrâni care spune: câte bordeie, atâtea obiceie. Este perfect valabilă și în zilele noastre, iar dacă ne uităm la obiceiurile străinilor, acestea ne pot părea bizare. În SUA, de exemplu, multe lucruri sunt diferite față de România și chiar Europa. Iată câteva dintre cele mai frapante!
20 de obiceiuri ale americanilor care pot părea ciudate
- Pun gheață în orice beau. Dacă te duci la un fast-food sau la o terasă în SUA și cumperi o băutură, vei primi un pahar umplut cu gheață și cu sucul sau apa turnate deasupra. Este o practică des întâlnită ca paharul să fie plin de cuburi de gheață, chiar dacă bei doar apă simplă.
- Scriu data invers. Dacă noi suntem obișnuiți să scriem 13 august 2024, americanii scriu întâi luna, respectiv august 13th 2024.
- Există reclame la medicamente. Dacă în România vedem doar reclame la suplimente alimentare pe TV, în America legislația permite și reclamele la medicamente care se eliberează cu rețetă.
- Au steagul peste tot. Ai crede că americanii sunt cei mai patrioți oameni, având în vedere că au steagul lor, în diferite dimensiuni, peste tot. Acesta este agățat acasă, la oglinda de la mașină, sub formă de breloc sau imprimat pe diferite obicecte de uz zilnic.
- Pâinea este dulce. Acest aliment care se consumă peste tot în lume se prepară după o rețetă diferită în SUA, având în compoziție destul de mult zahăr, care îi dă un gust dulce evident.
- Folosesc sistemul imperial atunci când vine vorba despre unitățile de măsură, în loc de sistemul metric. Poate i-ai auzit pe americani referindu-se la distanțe folosind mila ca unitate de măsură și la cantități folosind uncia.
- Băuturi cu refill gratuit peste tot. Cafeaua, apa, sucul și ceaiul sunt la discreție în localurile din America. Practic, plătești pentru un pahar de suc, dar îl poți umple de câte ori dorești.
- Cantități mari de cafea. Poate ai observat în filme că paharele de unică folosință și cănile de cafea sunt mari și pline mereu cu această băutură.
- Iau mâncarea la pachet. Americanii sunt obișnuiți să ceară la pachet tot ce le rămâne în farfurie la restaurant. Uneori nici nu este nevoie să ceară, chelnerul o pune de la sine.
- Porțiile de mâncare sunt foarte mari. Acesta este un obicei des întâlnit în restaurantele din America, dar și o explicație pentru punctul anterior.
- TVA-ul nu este inclus în preț. În America, dacă faci cumpărături ai surpriza ca la casă să plătești mai mult decât la raft. Motivul este acela că taxele de vânzare nu sunt cuprinse în prețul afișat, ci sunt aplicate ulterior.
- Bacșișul este aproape ”obligatoriu” peste tot. În America, fie că alimentezi la benzinărie, cumperi o cafea, mergi cu taxiul sau te cazezi la hotel, în toate locurile este bine înrădăcinat obiceiul de a lăsa bacșiș.
- Pahare de unică folosință pentru alcool. Celebrele pahare roșii, de unică folosință, pe care le vedem în filme, sunt nelipsite de la petreceri. Doar din acestea se consumă alcool.
- Credit pentru studii. În America, studiile superioare sunt foarte costisitoare, astfel că studenții fac un fel de împrumut, urmând a returna suma împrumutată, după finalizarea studiilor.
- Sistemul de impozitare din SUA poate părea complicat pentru străini. De exemplu, freelancer-ii și lucrătorii independenți au un sistem de impozitare diferit de cel al angajaților obișnuiți, cu taxe suplimentare.
- În timp ce în multe țări sporturile universitare sunt mai degrabă amatoare, în SUA, meciurile de fotbal american și baschet universitar atrag milioane de spectatori și au o importanță considerabilă.
- Unele state din SUA oferă zile ”Tax-Free”, când impozitele pe vânzări sunt suspendate pentru anumite articole. Aceasta este o modalitate de a stimula cumpărăturile și poate fi văzută ca o curiozitate în alte părți ale lumii.
- În SUA, termenul ”vacanță” este folosit pentru a descrie orice tip de liber, fie că este vorba de zile de concediu, sărbători sau escapade de weekend, ceea ce poate părea neobișnuit în alte limbi.
- La meciurile de fotbal american, este un lucru comun ca fanii să participe la petreceri ”tailgate” în parcările stadionului înainte de meci, unde se mănâncă, se bea și se socializează.
- În SUA, utilizarea telefoanelor mobile în timpul filmelor la cinema este descurajată sever, iar încălcarea acestei reguli poate atrage priviri dezaprobatoare sau chiar reacții de corectare din partea altor spectatori.