20 de hectare de vegetație uscată au ars în Tulcea, în urma a două incendii

de: Ionuț Vieru
22 11. 2021

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Delta, pompierii tulceni au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea a două incendii mari. Acestea au cuprins o suprafață totală de 20 de hectare.

Vegetație uscată arsă în urma a două incendii

Potrivit sursei citate, ambele evenimente au fost cauzate de utilizarea necorespunzătoare a surselor de aprindere în spații deschise. Primul incendiu a fost semnalat în satul Băltenii de Sus, conform informațiilor transmise de ISU Delta.

Aici au fost afectate circa 10 hectare de stuf și vegetație uscată. La fața locului s-au deplasat 12 subofițeri cu două autospeciale pentru stingerea incendiului, luptând cu flăcările timp de aproape trei ore. De asemenea, flăcările puternice au afectat și liziera din apropriere.

Cel de-al doilea incendiu a fost anunțat prin apel la 112, având loc în apropiere de municipiul Tulcea. Acestea a afectat o suprafață similară de vegetație uscată. Pentru stingerea acestuia, nouă pompieri au intervenit timp de circa o oră.

Având în vedere cele două incendii grave, ISU Delta Tulcea a amintit standardele privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor care interzic arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale.

Incendiu puternic la o casă din Mureș

O familie a ajuns cu răni grave la spital, după ce casa lor a a luat foc. Un minor a suferit arsuri la nivelul feței, gâtului și pe membrele superioare. Tragedia a avut loc în localitatea Sărmașu, județul Mureș.

Familia făcea focul la sobă, moment în care a căzut pe covor jar. Unul dintre membrii familie a luat o sticlă în care se credea că este apă și a aruncat-o peste jar. Din păcate, în sticla respectivă se afla benzină, iar focul s-a aprins și mai tare.

Toate persoanele din încăpere au suferit arsuri de gradul 1 și 2, având nevoie de îngrijiri medicale de specialitate. Printre persoanele rănite se afla și un copil de doar 7 ani. Acest a fost cel mai grav rănit, având arsuri pe aproximativ 8% din suprafața corpului.

„Victimă: Cum a făcut focul frate-miu, a căzut nişte jar pe covor şi a luat foc.
A sărit imediat să stingă focul, dar nu s-a mai uitat pe ce pune mâna.

Victimă: Când a luat foc, a crezut că benzina-i apă şi a luat bidonul cu benzină şi a aruncat benzină în loc de apă.
Ceilalţi au sărit să ajute la stingerea flăcărilor însă nu au reuşit. Focul le-a cuprins hainele şi cu greu au reuşit să scape.

Victimă: Cum am aruncat bidonul afară a sărit pe noi.

Reporter: Tu unde eşti ars?

Victimă: La mână.

Reporter: Şi tu unde eşti ars?

Victimă: Peste tot. M-am dus să sting şi eu focul. Şi unde să mai stingi focul că, dacă a sărit pe tine unde să mai stingi tu focul”, a povestit unul dintre membri, potrivit Observator.