1600 de cazuri de infectări în România. Scenariul dezvăluit de Guvern

de: Ștefan R. Apostol
16 07. 2020

În acest moment România se află într-o situație, dacă nu gravă, cel puțin alarmantă când vine vorba de numărul de noi infecții cu COVID-19, iar autoritățile par incapabilesă gestioneze situația. Acest lucru vine și pe fondul unor decizii cel puțin bizare din partea CCR, dar și pe fondul disensiunilor din Parlamentul României cu partideleaflate în opozoiție pe tema noii legi a carantinării.

1600 de cazuri de infectări în România, în ultimele 48 de ore

Conform celor de g4media.ro,  în nota de fundamentare a hotărârii de guvern prin care a fost prelungită cu 30 de zile starea de alertă, se specifică faptul că, până la jumătatea lunii august, România ar putea ajunge la  1.200 – 1.600 de cazuri zilnice.

Scenariul dezvăluit de Guvern este unul sumbru pentru următoarea perioadă

În aceeași notă se speculează și un scenariu alevoluțiilor noilor cazuri de infectări, ceea ce ar putea determina autoritățile să instituie noi măsuri, de data asta la fel de dure ca și cele impusela începutul pandemiei, în luna martie.

”Luând în considerare diferite cifre medii constante de cazuri confirmate pentru următoarea perioadă și ținând cont de absența legislației în domeniu pentru aplicarea măsurilor specifice de limitare a răspândirii infecției poate fi influența viteza de evoluție, în special în contextul estival în care se creează aglomerații în zone turistice răspândite pe tot teritoriul național ne putem aștepta la o dublare a numărului de cazuri noi la 12-14 zile. Începând de la jumătatea lunii iunie, evoluția cazurilor noi confirmate a urmat o rata de reproducere supraunitara. Menținerea acestui trend de evoluție a situației ar putea să ducă la atingerea unui număr zilnic de cazuri între 1200-1600 la jumătatea lunii august”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.

Cei de la g4media mai spun că în respectivul document s-a făcut o statistică a evoluției infectărilor,specificându-se că trendul cazurilor a fost unul ascendent de la începutul luniimartie și până în aprilie, accentuându-se faptul că primul vârf a fost atins la data de 29 aprilie 2020. La această dată era înregistrat un număr de peste 8.200 de cazuri active. Âncepând cu data de iunie, trendul a avut o ușoară scădere, iar după aceastădată,coform ultmelor date,trendul infectărilor a luat-o, din nou, în sus.

1600 de cazuri de infectări în România. Scenariul dezvăluit de Guvern

”Acest trend puternic ascendent s-a înregistrat în urma măsurilor de relaxare, dar mai ales în urma suspendării legislației care reglementează măsura izolării/carantinei și absenței mecanismelor de control al interacțiunii interumane, inclusiv cu persoanele cunoscute ca fiind infectate. ”Numărul de cazuri confirmate zilnic în ultimele 14 zile prezintă un trend ascendent, dar nu constant ascendent, astfel încât au existat vârfuri (ex. în data de 09.07.2020 – 614 cazuri, 11.07.2020 – 698 cazuri și 14.07.2020 – 637 cazuri), context în care riscul de infectare rămâne ridicat, mai ales că valorile au fost înregistrate în perioada stării de alertă, când libertatea de mișcare nu a fost restricționată”, se arată în documentul guvernului.

Documentul mai prezintă situații de tip focar, după relaxarea din iunie, în zone precum udețul Galați, Prahova, Dâmbovița, Vâlcea, Brașov, Brăila și municipiul București, concluzia fiind că aceste noi focare au fost generate, la rândul lor, în special de relaxarea măsurilor de circulație națională și internațională, coroborate cu necesitatea unui volum considerabil al acțiunilor de control asupra respectării măsurilor precum și cu lipsa de asumare a responsabilității individuale la nivelul cetățenilor privind protecția propriei sănătăți și cea colectivă.