10 orașe mai puțin cunoscute din Bulgaria pentru o vacanță de vară memorabilă

de: Anca Lupescu
21 05. 2024

Cei care au mai fost în Bulgaria și vor altceva, dar la aceleași prețuri, pot merge în aceste 10 orașe mai puțin cunoscute din Bulgaria pentru o vacanță de vară memorabilă. Locurile sunt de-a dreptul spectaculoase, prețurile rămân accesibile și mai ești și aproape de casă. Ce ai putea să vrei mai mult?

10 orașe mai puțin cunoscute din Bulgaria pentru o vacanță de vară memorabilă

Tryavna

Tryavna este cel mai bine păstrat oraș din perioada Renașterii din Bulgaria. Centrul său a rămas aproape neschimbat de atunci. Străzile sunt pavate cu piatră cubică, iar conacele cetățenilor bogați se alătură caselor mai mici ale negustorilor și meșteșugarilor.

Iconostasul din biserica Sf. Arhanghel Mihail este acoperit cu figuri realizate de cei mai buni maeștri din Tryavna, iar icoanele sunt pe măsură. 

Ce face Tryavna și mai special este faptul că nu este complet blocat în perioada Renașterii. În clădirea fostelor băi publice ale orașului se află unul dintre cele mai ciudate muzee din Bulgaria, Muzeul de Artă Asiatică și Africană.

Vezi și: Descoperă frumusețea Bulgariei: Trei orașe de vizitat în țara noastră vecină

Melnik

Fiecare copil bulgar știe care este cel mai mic oraș al acestei națiuni: este Melnik, în sud-vest. Aici locuiesc 325 de persoane.

Dimensiunea nu este singurul lucru care face Melnik remarcabil. Cu casele sale tradiționale împrăștiate între, în jurul și peste piramide naturale de gresie palidă, orașul arată ca o manifestare a unui vis suprarealist. 

Melnik a fost probabil înființat în Evul Mediu și a prosperat timp de secole datorită viticulturii și poziției sale pe o rută comercială și militară aglomerată. Astăzi, unele dintre casele sale sunt hoteluri, în timp ce altele sunt în diferite stadii de degradare, adăugând un sentiment nostalgic vizitei 

Apriltsi

Apriltsi este unul dintre cele mai lungi orașe din Bulgaria. Această particularitate este rezultatul creării sale. Apriltsi a apărut în 1976, când patru sate au fost incorporate. Numele a fost ales pentru a comemora participanții locali la răscoala din aprilie 1876 împotriva otomanilor.

Oamenii care trăiesc cel mai puțin din Europa sunt chiar lângă noi. Nici România nu-i departe la speranța de viață

Apriltsi încă arată mai mult ca o adunare improvizată de patru sate decât ca un oraș propriu-zis. Bisericile vechi ale satelor sunt singurele clădiri istorice de interes aici, dar mulțimea de turiști bulgari care vin în Apriltsi sunt atrași de altceva: împrejurimile naturale.

Provadia

Acest oraș situat într-o râpă între platourile înălțate din nord-estul Bulgariei pare deosebit de sumbru. Nu te lăsa păcălit de aparențe.

Pe platoul estic al Provadiei se ridică ruinele cetății medievale Ovech.

În centru se înalță un turn cu ceas și o moschee din secolul al XVII-lea. Alte două moschei sunt păstrate în cartiere rezidențiale liniștite pe malul vestic al râului Provadiyska. Construite între secolele XVI-XVII, sunt cunoscute doar de localnici și au fost neglijate de ani de zile.

Cele mai fascinante ruine din Provadia sunt și cele mai vechi. Arheologii au descoperit că așezarea preistorică din mileniile V-IV î.Hr. prospera datorită producției și comerțului internațional cu cea mai importantă marfă a vremii: sarea.

Vezi și: Destinația perfectă pentru românii care visează la vacanță, prețuri neschimbate de 10 ani. Nu e Grecia, Turcia sau Bulgaria

Samokov

Printre ruinele post-comuniste care definesc peisajul urban al Samokovului, există încă urme din vremurile când acest loc era în plină activitate datorită minelor și atelierelor de metal. 

Până când Sofia a devenit capitală în 1879, Samokov era mai prosper dintre cele două; o comunitate colorată, ale cărei urme sunt încă păstrate.

Atât de important era orașul încât Samokov era reședința unei episcopii. O serie de biserici vechi supraviețuiesc din acele vremuri. 

Elena

Acest oraș din centrul Stara Planina a câștigat faimă ca una dintre cele mai emblematice comunități ale perioadei Renașterii din Bulgaria. 

În secolul al XIX-lea, școala sa a produs atât de mulți profesori care au răspândit conceptul de educație laică încât a câștigat porecla de Fabrica de Profesori. 

Proprietarii locali erau extrem de bogați și influenți. Mulți dintre oamenii mai săraci îi urau și au devenit un simbol al oamenilor a căror dragoste pentru bani depășea scrupulele lor.

Astăzi, oamenii vizitează Elena pentru văile montane rurale din jur, care ascund o rețea de cătune și sate vechi, și pentru emblematicul Elenski but, un tip de jambon de porc uscat în aer.

Balchik

Descendent al unei colonii grecești antice, Balchik modern este o combinație atrăgătoare de mare, fenomene naturale, arhitectură veche și unul dintre cele mai ciudate palate din Europa.

Palatul de vară al Reginei Maria a României a fost construit între 1919 și 1940, când Balchik, împreună cu coasta nordică a Mării Negre din Bulgaria, făceau parte din România. 

Regina Maria era o adeptă a Baha’ismului, o religie sincretică care vede toate credințele ca fiind egale. De aceea, palatul din Balchik are un minaret, un templu „roman”, o capelă ortodoxă și o Grădină a lui Allah. Și există și o grădină botanică frumoasă.

Vezi și: Se schimbă banii la granița cu România, se trece la euro. O să rămânem ultimii din UE fără moneda europeană

În Balchik vei găsi mormintele unui vechi cimitir musulman abandonat cu priveliști minunate către mare, ruinele unei fortărețe medievale și spectaculoasele stânci albe de cretă, care sunt marca orașului.

Belogradchik

Rocile magnifice din Belogradchik, cu formele lor ciudate și culoarea roșie, sunt probabil cel mai impresionant fenomen natural din Bulgaria. 

Vârfurile Rocilor Belogradchik ascund o altă bijuterie: o fortăreață. Romanii au fost primii care au recunoscut acest fenomen natural ca o locație convenabilă pentru a apăra ruta de la Dunăre către Câmpia Sofia. Bulgarii au urmat exemplul, dar ceea ce vezi astăzi este un fort din începutul secolului al XIX-lea, comandat de otomani de la ingineri italieni și francezi.

Kalofer

La suprafață, Kalofer poate părea neimpresionant. Datorită unei modernizări prost gândite în anii 1970, acest oraș din Stara Planina a pierdut aproape toată arhitectura sa din perioada Renașterii într-o piață de marmură fără suflet și inevitabilele blocuri de apartamente cubice, dar merită totuși vizitat. 

Este locul de naștere al lui Hristo Botev, probabil cel mai mare poet revoluționar al Bulgariei, iar străzile sale liniștite păstrează sentimentul distinct al orașului mic bulgar: oamenii se salută pe nume, grădinile sunt pline de flori, iar vara bătrânele fac gemuri și bărbații distilează rachiul. 

Kalofer are, de asemenea, un număr remarcabil de clădiri religioase: patru biserici, două mănăstiri și câteva capele.

Malko Tarnovo

Singurul oraș din partea bulgară a Munților Strandzha a fost plin de viață, comerț și afaceri în secolele XVIII-XIX. 

Vezi și: Cine sunt bulgarii, vecinii noștri de la sud de Dunăre, și cum au influențat ei istoria românilor

Forfota în Malko Tarnovo a scăzut după anii 1940, când orașul s-a găsit în zona de frontieră cu Turcia, membră NATO. Mulți dintre rezidenții săi au plecat în căutarea unei vieți mai bune. Guvernul a încercat să inverseze tendința deschizând mine și construind locuințe, dar nu a funcționat. În anii 1990, tot ce mai funcționa s-a închis și emigrația s-a intensificat.