10 lucruri nepotrivite pe care oamenii le fac mereu în supermarketuri. Te numeri printre ei?

de: Corina Oprea
07 11. 2023

Poate părea ușor să mergi la cumpărături, pentru că nu ai nevoie de o pregătire specială în acest sens. Mai greu este, însă, să fim civilizați când intrăm într-un supermarket. Ce să nu faci niciodată când mergi într-un magazin. Iată cele mai grosolane gesturi.

Gesturi nepotrivite în supermarket

1. Un gest foarte urât într-un supermarket este să stai prea mult timp în mijlocul aleilor cu coșul de cumpărături. Blochezi traficul și împiedici alți cumpărători să își facă cumpărăturile în mod eficient.

Ține cont de regulile de circulație pe trotuar și fii atent când ceilalți vor să treacă, dacă vrei să ai parte de același tratament din partea celorlalți clienți. Asigură-te că nici căruciorul tău nu blochează accesul altor persoane.

2. În special în contextul bolilor de sezon, respectarea distanței sociale este esențială pentru siguranța ta și a celorlalți. Evită să te apropii prea mult de ceilalți cumpărători, pentru a evita îmbolnăvirea. În plus, nu este deloc plăcut să simți cum cineva îți suflă în ceafă.

3. Să iei produse din coșul de cumpărături al altora este un gest foarte rușinos. Doar pentru că cineva nu este lângă cărucior sau tu ești prea departe de raionul de care ai nevoie, nu înseamnă că te poți servi din cumpărăturile altora.

4. Stai mereu la coadă. Nu încerca să te bagi în fața celorlalți clienți, ci respectă locul pe care l-ai apucat. În plus, la fel de nepoliticos este să lași coșul în linia de așteptare ca să îți păstrezi locul, în timp ce tu mergi să mai cumperi câte ceva, doar ca să termini mai repede.

5. Uneori pui un articol în coșul de cumpărături, dar mai târziu realizezi că nu ai nevoie de el. Dar când ești atât de departe de acel culoar original, este tentant să pui lucrurile jos într-un loc aleatoriu.

Nu-l puneți pe cel mai apropiat raft pe lângă care se întâmplă să treci, în speranța că cineva îl va vedea și îl va lua înainte să se strice. Dacă nu vrei să mergi până la locul lui, mai bine roagă un angajat să te ajute, deși este datoria ta să o faci.

După ce ai terminat cumpărăturile, asigură-te că și coșul sau căruciorul pe care l-ai folosit este pus în locul desemnat. Lăsarea lor în mijlocul parcării poate crea inconveniente sau chiar accidente.

Ce să nu faci niciodată la cumpărături

6. Încearcă să fii atent la oamenii și lucrurile din jurul tău, mai ales dacă faci cumpărături cu cei mici. Copiii nu sunt mereu cuminți și pot să îi deranjeze pe ceilalți clienți ai magazinelor, motiv pentru care ai face bine să nu îi lași nesupravegheați când sunteți în public.

Evită să fii prea zgomotos în timpul cumpărăturilor. Magazinul poate fi un loc aglomerat, dar este important să respecți și spațiul și liniștea celorlalți cumpărători.

Vezi și: Metoda inversă a listei de cumpărături care te ajută să economiseşti bani. Aşa nu mai cumperi lucruri care nu îţi trebuie de fapt

7. Nu parca pe locurile destinate persoanelor cu handicap sau cele pentru familiile cu copii, dacă nu faci parte din aceste categorii. Magazinele alimentare tind să aibă parcări mari, așa că, deși trebuie să te întorci de câteva ori, ai răbdare când cauți un loc și nu-ți pierde calmul.

8. Nu fi nepoliticos în supermarket. Chiar dacă observi că cineva a trântit un aliment, fii gentil și ridică-l, fără să-i atragi atenția sau să fii răutăcios. Dacă cineva îți ia locul la casă, nu îl mustra, ci sfătuiește-l să nu mai facă acest gest data viitoare.

Personalul din supermarketuri lucrează din greu pentru a menține magazinul ordonat și curat. Respectă eforturile lor și nu fi nepoliticos sau nepăsător față de aceștia.

9. Evită să atingi produsele dacă nu intenționezi să le cumperi și, în special, să le manipulezi cu mâinile murdare sau nespălate. Mare atenție în cazul fructelor și legumelor, dar mai ales produselor care se vând vrac, unde trebuie să folosești mănuși și să le pui în pungi speciale.

10. Dacă sunt disponibile mostre gratuite, nu exagera și nu lua mai mult decât ai nevoie. Acestea sunt destinate pentru toți clienții și ar trebui să fie distribuite în mod egal, nu profita de acest cadou făcut de magazinul respectiv.

Cum să îți organizezi lista de cumpărături

Începe prin a face o listă a lucrurilor de care ai nevoie cu adevărat. Gândește-te la produsele esențiale pe care trebuie să le cumperi și fă o ierarhie a priorităților. Astfel, vei evita să cheltuiești bani pe lucruri care nu sunt necesare.

Te-ar putea interesa și: Lista extinsă a alimentelor mai ieftine de Crăciun şi Revelion. Carnea, drojdia, orezul şi bulionul, printre ele

Grupați elementele pe categorii. De exemplu, pune toate produsele lactate împreună, fructele și legumele în altă secțiune, articolele de curățenie în altă parte, și așa mai departe. Acest lucru îți va permite să mergi mai eficient prin magazin, evitând să te plimbi inutil.

Păstrează lista actualizată în mod regulat. Fă modificări și adăugări pe măsură ce ai nevoie de anumite produse. Astfel, eviți să uiți ceva și să revii pentru un singur articol.

Înainte de a pleca la cumpărături, e important să verifici lista și să te asiguri că ai inclus tot ce ai nevoie. Astfel, eviți să faci drumuri multiple în magazin sau să uiți ceva important.

Folosirea unei liste te ajută să te concentrezi pe produsele de care ai nevoie și să eviți să cumperi lucruri pe care nu le-ai planificat. Acest lucru te poate ajuta să economisești bani și să fii mai eficient în cumpărături.