Samsung Galaxy S10: specificații, preț și noutățile de care trebuie să știi

Samsung Galaxy S10 e disponibil din 20 februarie și în România. E cel mai performant telefon Samsung și îl poți cumpăra în diverse variante. Mai jos sunt toate caracteristicile importante.

Samsung Galaxy S10 a fost prezentat simultan în San Francisco și Londra. Noi am asistat la evenimentul din Londra și am avut ocazia să descoperim telefonul cu puțin înainte de eveniment.

Totul despre: Samsung Galaxy S10 – Când Samsung a ascuns un computer într-un telefon

Samsung Galaxy S10 e un model aniversar. E al zecelea din seria Galaxy S care ne-a obișnuit cu ecrane foarte bune și cu diverse noutăți semnficative de la an la an. Ca specificații, are tot ce-i mai bun, inclusiv un ecran nou. Desigur, prețul e pe măsură. Spre deosebire de alte lansări, de data aceasta, Samsung a încercat să capitalizeze cât mai mult interes a fost posibil, în special cu o serie de videouri.

Mai jos am grupat toate versiunile de Samsung Galaxy S10 după specificații. Noutățile semnificative le-am marcat la final, ca să vezi ce ar trebui să știi despre noile telefoane.

Samsung Galaxy S10e – Cel mai accesibil telefon din serie

Samsung Galaxy S10e ecran
Ecranul de pe Galaxy S10e

Samsung Galaxy S10e e o versiune lite pentru Samsung Galaxy S10. Dar lite, în 2019, nu mai înseamnă, neapărat un telefon mai prost decât versiunea premium. Așa e cazul și cu acest model. Samsung Galaxy S10e are însă un mare avantaj: dimensiuni mai reduse. Astfel, dacă vrei să privești lucruri așa, e o alternativă la iPhone Xr.

Samsung Galaxy S10 are, în primul rând, un ecran de 5,8 inci Full HD+ cu raport de aspect 19:9 (da, e perforat – Infinity-O, cum numește Samsung acest ecran). Ce are special e calitatea ecranului. E un Dynamic AMOLED mai luminos, compatibil HDR10+ și cu culori ceva mai bune decât vechiul Super AMOLED.

Samsung Galaxy S10e are și două camere foto pe spate. Astfel, e un senzor de 16 megapixeli f/2.2 pentru imagini ultra wide. Al doilea senzor e unul clasic pentru Samsung: 12 MP cu diafragmă variabilă f/1.5 și f/2.4, stabilizare optică și sistemul dual pixel pentru autofocalizare mai rapidă. Are și o cameră de selfie de 10 MP cu f/1.9.

Samsung Galaxy S10e mai are 6 GB memorie RAM cu 128 GB spațiu de stocare și suportă card microSD până la 512 GB. Beneficiază de încărcare wireless și un procesor pe 8 nanometri, Exynos 9. Bateria este de 3.100 mAh.

În butonul Power este integrat un scanner de amprente. Celelalte două modele au scanner ultrasonic integrat în ecran.

Samsung Galaxy S10 – Premium și cu preț mai mic decât Plus

Samsung Galaxy S10
Camerele foto principale de pe Samsung Galaxy S10

Samsung Galaxy S10 e o versiune intermediară între Samsung Galaxy S10e și Galaxy S10 Plus. Are, în primul rând, un ecran Dynamic AMOLED de 6,1 inci QuadHD+ cu raport de aspect 19:9. Spre deosebire de modelul precedent, are și trei camere foto pe spate într-o distribuție similară celei de pe Galaxy Note 9 la care a mai fost adăugat un senzor.

Astfel, e un senzor de 16 megapixeli f/2.2 pentru imagini ultra wide. Al doilea senzor e unul clasic pentru Samsung: 12 MP cu diafragmă variabilă f/1.5 și f/2.4, stabilizare optică și sistemul dual pixel pentru autofocalizare mai rapidă. Cel de-al treilea e unul de 12 MP f/2.4, cu stabilizare optică, care va fi folosit pentru zoom.

Are și o cameră de selfie de 10 MP cu f/1.9. Camera ocupă locul din dreapta sus, unde e perforat ecranul.

Are încărcare wireless și o baterie de 3.400 mAh. Samsung Galaxy S10 poate fi cumpărat în două versiuni. Una cu 8 GB memorie RAM cu 128 GB spațiu de stocare și alta cu 8 GB RAM cu 512 GB. Da, suportă card microSD până la 512 GB. Per total, îți faci un telefon de 1 TB, ca la Galaxy Note 9, dacă alegi a doua variantă.

Samsung Galaxy S10 Plus – Ceramică și 12 GB RAM

Samsung Galaxy S10-4
Samsung Galaxy S10 Plus are și spate din ceramică în anumite versiuni

Samsung Galaxy S10 Plus are un ecran Dynamic AMOLED de 6,4 inci QuadHD+ cu raport de aspect 19:9 și trei camere foto pe spate. Există un senzor de 16 megapixeli f/2.2 pentru imagini ultra wide. Apoi, e un senzor clasic: 12 MP cu diafragmă variabilă f/1.5 și f/2.4, stabilizare optică și sistemul dual pixel pentru autofocalizare mai rapidă. Cel de-al treilea e unul de 12 MP f/2.4, cu stabilizare optică, care va fi folosit pentru zoom. Noutatea e senzorul pentru ultra wide.

Spre deosebire de Samsung Galaxy S10e și Galaxy S10, versiunea Plus are și cameră duală de selfie. Păstrează senzorul de 10 MP cu f/1.9 la care se adaugă unul de 8 MP f/2.2 care e folosit ca să măsoare adâncimea de câmp. Astfel, portretele ar trebui să iasă mai bine (cu o defocalizare mai bună a fundalului).

Bateria este de 4.100 mAh, mai mare decât la Galaxy Note 9 cu un ecran la fel de mare.

Samsung Galaxy S10 Plus e disponibil în trei versiuni, dar cele mai scumpe ar trebui să te intereseze. E vorba de una cu 8 GB memorie RAM cu 128 GB spațiu de stocare. Urmează cea cu 8 GB și 512 GB și spate din ceramică. În fine, cea mai performantă versiune are 12 GB RAM și 1 TB de stocare (tot cu spate din ceramică, pe alb sau negru). La fiecare dintre ele poți adăuga un card microSD de până la 512 GB, ceea ce înseamnă că ultima versiune poate avea 1,5 TB de stocare.

Samsung Galaxy S10 5G – Telefonul pe care încă nu-l poți folosi

Samsung Galaxy S10 5G (3)
Spatele unui S10 5G

Așa cum era de așteptat, Samsung are și un telefon 5G. E mai mare decât oricare dintre cele de mai sus și va fi cu adevărat util abia din 2020, când vor fi disponibile și primele rețele 5G – chiar și în România.

Altfel, ca specificații, Samsung Galaxy S10 5G stă excelent: are un ecran de 6,7 inci QuadHD+ cu raport de aspect 19:9, 8 GB de memorie RAM și 256 GB spațiu de stocare și o baterie de 4.500 mAh. Dată fiind capacitatea bateriei, era necesară și încărcare ultra rapidă: 25 wați pe fir. Dar are și încărcare wireless.

Samsung Galaxy S10 5G are și trei camere foto pe spate. E un senzor de 16 megapixeli f/2.2 pentru imagini ultra wide. Apoi, e un senzor clasic: 12 MP cu diafragmă variabilă f/1.5 și f/2.4, stabilizare optică și sistemul dual pixel pentru autofocalizare mai rapidă. Cel de-al treilea e unul de 12 MP f/2.4, cu stabilizare optică, care va fi folosit pentru zoom.

După cum vezi în poză, mai există un senzor. E vorba de unul 3D cu rezoluție mică (hQVGA) care va fi folosit pentru măsurarea adâncimii de câmp și defocalizarea fundalului ceva mai bună.

În ceea ce privește camera de selfie, păstrează senzorul de 10 MP cu f/1.9 pentru selfie la care se adaugă senzorul 3D de mai sus.

Samsung Galaxy S10 – Câteva noutăți semnificative și două premiere

Samsung Galaxy S10-47
Cum arată zona pentru scannerul de amprente

Odată cu Galaxy S10, Samsung trece la un scanner de amprente integrat în ecran. Însă, spre deosebire de concurență, acesta e ultrasonic. Astfel, scanează amprenta prin crearea unui model 3D prin vibrații. Teoretic, e mai sigur decât ce folosesc alte companii.

Apoi, Samsung Galaxy S10 beneficiază și de Wi-Fi 6. În fapt, e primul telefon care beneficiază de noul standard Wi-Fi.

Wi-Fi 6 folosește opt benzi de frecvență de 5 Ghz și patru de 2,4 Ghz. Apoi, e mai ușor de ținut minte. Noua nomenclatură e și mai logică. Până acum te întrebai dacă 802.11g este mai slab sau mai puternic decât 802.11n. Acum e mai logic să crezi că Wi-Fi 6 va fi mai performant decât Wi-Fi 5.

Odată cu această schimbare și denumirile pentru 802.11ac și 802.11n care vor deveni Wi-Fi 5 și Wi-Fi 4.

Wi-Fi 6

Wi-Fi 6 este mai bun decât 802.11ac și ar trebui să crească capacitatea de patru ori datorită utilizării mai eficiente a spectrului. O scurtă istorie a Wi-Fi-ului arată cam așa: Wi-Fi 1: 802.11b (1999), Wi-Fi 2: 802.11a (1999), Wi-Fi 3: 802.11g (2003), Wi-Fi 4: 802.11n (2009), Wi-Fi 5: 802.11ac (2014).

Dincolo de acestea două, trebuie să știi că de anul acesta, cu debut pe Samsung Galaxy S10, va exista funcția PowerShare – adică încărcare wireless bilaterală. După ce Palm a introdus cel mai cool telefon cu încărcare wireless, iar Nokia a reluat ideea în 2012, Samsung a devenit, câțiva ani mai târziu, cel mai mare promotor al încărcării wireless. Astfel, cu PowerShare, poți încărca alt telefon pe spatele unui Galaxy S10 sau, așa cum promovează compania, încarci căștile wireless Galaxy Buds (alternativa companiei la AirPods, cu tehnologia AKG de pe căștile cu fir).

Căștile Galaxy Buds costă 150 de euro.

Samsung Galaxy S10-35
Seria Samsung Galaxy S10 și căștile Galaxy Buds

Dincolo de hardware, Samsung Galaxy S10 e și despre software. Anul acesta, compania a trecut la One UI – actualizare disponibilă și pe Galaxy Note 9, și pe Galaxy S9. E bazată pe Android Pie, dar ar trebui să fie mai „umană”, adică să se adapteze la obiceiurile tale de utilizare.

Odată cu One UI, Samsung trece într-o nouă etapă. A creat-o în jurul experienței de folosire a utilizatorului și a renunțat la câteva funcționalități inutile. De la Touch Wiz până în prezent, compania a tot încercat să găsească un balans decent între opțiuni și design. Abia cu One UI a ajuns în acel punct, iar Samsung Galaxy S10 e primul telefon care să beneficieze de ea pe deplin – mai ales cu acel ecran imens întins pe toată fața telefonului.

Samsung promite că e o interfața optimizată de inteligență artificială. Astfel, consumul de energie e controlat „mai inteligent”, aplicațiile pe care le folosești mai des vor fi preîncărcate la orele la care ai nevoie de ele și există Bixby Routines, adică niște deprinderi ale asistentului digital care să te ajute cu sugestii. N-am mai încredere în ultima funcționalitate, pentru că n-am încredere în Bixby.

Cât costă Samsung Galaxy S10 în România

Samsung Galaxy S10-41
De la stânga la dreapta: Galaxy S10, Galaxy S10e și Samsung Galaxy S10 Plus cu spate din ceramică
  • Samsung Galaxy S10 Plus cu 12 GB RAM, 1 TB stocare și spate din ceramică: 7.800 de lei
  • Samsung Galaxy S10 Plus cu 8 GB RAM, 512 GB stocare și spate din ceramică: 6.000 de lei
  • Samsung Galaxy S10 Plus cu 8 GB RAM și 128 GB stocare: 4.800 de lei
  • Samsung Galaxy S10 cu 8 GB RAM și 512 GB stocare: 5.500 de lei
  • Samsung Galaxy S10 cu 8 GB RAM și 128 GB stocare: 4.300 de lei
  • Samsung Galaxy S10e cu 6 GB RAM și 128 GB stocare: 3.500 de lei

Poți afla mai multe prețuri din pagina dedicată.