03 mai 2025 | 16:27

Restaurantul din comunism iubit de români revine. Se transformă într-un lanț, unde se deschide prima locație

Social
Share
Restaurantul din comunism iubit de români revine. Se transformă într-un lanț, unde se deschide prima locație
Un om de afaceri roman reinventeaza un restaurant de succes din comunism

Radu Savopol, fondatorul lanțului de cafenele 5 to go, reinvemntează un concept lansat în comunism, care a avut un succes răsunător. Mai exact, omul de afaceri se pregătește să le aducă românilor conceptul Lacto Bar.

Restaurantul din comunism iubit de români se reinventează

Lacto Bar readuce în actualitate un concept românesc apărut în anii ’60, care a dispărut după 1989. Un exemplu celebru era localul de lângă fosta cofetărie Scala, cunoscut pentru mămăliguța cu brânză și smântână, vândută la prețul de 6 lei, potrivit Profit.ro. Investiția în prima unitate va fi între 50.000 și 100.000 de euro, iar locația vizată este zona Piața Amzei din București.

Savopol povestește: „Brandul avea notorietate mare înainte de ’89, era un brand pe care părinții noștri îl accesau destul de des, era un brand mai cool pentru acea perioadă. Ideea este că mă gândeam demult la câteva locații care să aibă focus pe lactate și produse derivate, așa că am făcut research și am văzut că brandul îi aparține lui Raul Ciurtin (cel care a dezvoltat brandul Albalact și l-a vândut către Lactalis).

Lacto Bar, un concept nou, cu rădăcini adânci în societatea românească

Eu am rămas total surprins când l-am sunat pe Raul și i-am spus intenția mea cu Lacto Bar by 5 to go. Rar am întâlnit în România astfel de oameni de business care să fie atât de deschiși și de amabili! Nu am să uit niciodată cele câteva discuții cu el și am să îl dau exemplu de fiecare dată, un exemplu de normalitate!”.

Planurile pentru Lacto Bar includ mai multe locații în viitor, dezvoltate împreună cu parteneri din zona lactatelor și food service. „Ne-am uitat după branduri cu nostalgie și așa a apărut ideea Lacto Bar. După ce lansezi peste 600 de cafenele, vrei să vii și cu noutăți la nivel de concepte, cu ceva diferit. Vom avea multe produse din zona lactatelor – granola cu iaurt, 4-5 feluri de lactate pentru acasă, quiche-uri, chiar și o gamă de plăcinte coapte în locație, sendvișuri. Vom avea atât lapte de la producători artizanali, cât și produse ale marilor companii de tipul Lactalis sau Danone”, explică Savopol.