16 iun. 2024 | 10:57

O misterioasă civilizație pierdută a fost descoperită în Spania. O tabletă cu ”alfabetul” ei, cu sute de ani mai veche decât Piatra Rosetta

ACTUALITATE
O misterioasă civilizație pierdută a fost descoperită în Spania. O tabletă cu ”alfabetul” ei, cu sute de ani mai veche decât Piatra Rosetta
O tabletă veche de 2.400 de ani, descoperită în Spania, pare a fi inscripționată cu o secvență alfabetică de 21 de semne, cu 400 de ani mai veche decât celebra Piatră din Rosetta.

Recenta descoperire arheologică din Spania a adus la lumină o tabletă veche de 2400 de ani, inscripționată cu o secvență alfabetică de 21 de semne. Această descoperire este cu 400 de ani mai veche decât celebra Piatră din Rosetta și oferă o perspectivă nouă și fascinantă asupra unei civilizații dispărute. Consiliul Național de Cercetare din Spania (CSIC) a prezentat publicului această tabletă de ardezie de 20 de centimetri, care a fost descoperită la situl arheologic Casas del Turuñuelo. Acest sit se crede că a fost un sanctuar sau un templu al societății pierdute Paleo-Hispanice, cunoscută sub numele de Tartessos.

O civilizație enigmatică

Societatea tartessiană, învăluită în mister și adesea comparată cu miticul oraș de aur „El Dorado” sau cu legendara Atlantida, a prosperat între secolele IX și VI î.Hr. Se crede că această civilizație avansată a fost un amestec de indigeni și coloniști greci și fenicieni. Richard Freund, un arheolog de la Universitatea Christopher Newport, a subliniat în 2021 pentru site-ul Atlas Obscura că „complexitatea lor era remarcabilă”. Deși tartessienii erau cunoscuți pentru bogăția și cultura lor, originea exactă și natura acestei civilizații rămân încă subiecte de dezbatere între experți. Nu se știe dacă tartessienii erau un oraș-stat mare, o națiune completă sau ceva între acestea. Experții speculează că un cutremur sau un tsunami ar fi putut duce la dispariția lor misterioasă.

Tablie Spania civilizatie pierduta

Săpăturile de la Casas del Turuñuelo – locul unde a fost găsită tableta – sunt în desfășurare de cel puțin șase ani, conform oficialilor CSIC.

Detalii ale descoperirii

CSIC a dezvăluit că tableta prezintă, pe lângă secvența alfabetică, „un cadru pe care au fost găsite figuri de războinici”, membri ai acestei civilizații avansate care a dispărut în mod misterios. Esther Rodríguez González, șeful săpăturilor, a subliniat că „volumul de informații pe care îl conținea era chiar mai mare” și ar putea să se dovedească a fi dovada unui alfabet complet nou, Paleo-Hispanic, din sudul Spaniei.

Tableta, datată între anii 600 și 400 î.Hr., prezintă ilustrații repetate și suprapuse de fețe, forme geometrice și trei războinici într-o scenă de luptă. Arheologii cred că tableta a fost folosită ca un caiet de schițe de către artizani pentru a exersa aceste imagini și simboluri înainte de a le grava pe materiale mai valoroase, cum ar fi aurul, fildeșul sau lemnul.

Gravurile de pe tabletă, care datează din perioada aproximativ 600-400 î.Hr., par să arate ilustrații repetate și suprapuse de fețe, forme geometrice și trei războinici într-o scenă de luptă, conform fotografiilor preliminare dezvăluite de oficiali. Arheologii teoretizează că aceasta a fost folosită ca un caiet de schițe.

Gravurile de pe tabletă, care datează din perioada aproximativ 600-400 î.Hr., par să arate ilustrații repetate și suprapuse de fețe, forme geometrice și trei războinici într-o scenă de luptă, conform fotografiilor preliminare dezvăluite de oficiali. Arheologii susțin că aceasta a fost folosită ca un „caiet de notițe”. (Foto:CSIC)

Implicații ale descoperirii

Descoperirea acestei tablete oferă o oportunitate unică de a studia cultura și limbajul unei civilizații despre care se știu foarte puține lucruri. Limbile scrise Paleo-Hispanice sunt în prezent împărțite în două stiluri sau familii, una comună în nord-estul Spaniei și alta comună în sud. Până acum, arheologii au văzut doar fragmente din aceste limbi, speculând că ar putea exista mai multe informații care încă nu au fost descoperite.

Joan Ferrer i Jané, cercetător la Universitatea din Barcelona, care a examinat tableta, a spus că aceasta seamănă cu „alte trăsături compatibile cu semnele unei secvențe cunoscute” de pe două tablete sudice din aceeași perioadă. Alfabetul Turuñuelo sau Guareña de pe această nouă tabletă prezintă primele 10 semne ale alfabetului văzut și la un sit arheologic din Espanca, Castro Verde, Portugalia.

„Acest alfabet [din Espanca] are 27 de semne și este singurul complet pe care îl cunoșteam până în prezent. Un altul a fost găsit la săpăturile din Villasviejas del Tamuja, dar este foarte fragmentat, având doar câteva semne centrale,” a declarat Ferrer i Jané într-o declarație CSIC. Această descoperire este esențială pentru înțelegerea limbii și culturii tartessiene, oferind o fereastră unică în trecut.

Provocările și viitorul cercetării

Din păcate, starea fragmentată a tabletei a ascuns unele dintre semnele alfabetului, pe care Ferrer i Jané speră să le reconstituie cu ajutorul altor artefacte din regiune. „Cel puțin 6 semne sau litere ar fi fost pierdute în zona spartă a piesei, dar dacă ar fi complet simetrică și semnele ar ocupa complet trei dintre cele patru laturi ale plăcii, ar putea ajunge la 32,” a explicat Ferrer i Jané. Această pierdere este semnificativă deoarece partea finală a alfabetului este locul unde tind să apară cele mai mari diferențe între diferitele dialecte și alfabete antice.

Echipa de arheologi colaboratori de la CSIC intenționează să continue lucrul la această tabletă, alături de alte excavații la ruinele Casas del Turuñuelo din Guareña, situate la aproximativ 320 de kilometri sud-vest de Madrid, scrie Dailymail. Ei speră să descopere noi artefacte care să completeze informațiile lipsă și să ofere o imagine mai clară a acestei civilizații fascinante și enigmatice.

Semnificația descoperirii

Descoperirea acestei tablete este de o importanță deosebită nu doar pentru că este mai veche decât Piatra din Rosetta, dar și pentru că oferă noi perspective asupra unei civilizații despre care se știu foarte puține lucruri. Aceasta poate duce la o reevaluare a cunoștințelor noastre despre cultura și limba tartessiană, precum și despre influențele și relațiile pe care le-au avut cu alte civilizații antice. Continuarea săpăturilor și studiilor la Casas del Turuñuelo ar putea aduce la lumină și alte artefacte și informații care să ne ajute să înțelegem mai bine această civilizație pierdută și rolul ei în istoria antică a Europei.