Cel mai scump condiment din lume. E mai valoros ca aurul
Se pare că, pe Pământ, există un condiment mai valoros decât trufele, wasabi și chiar aurul.
Probabil îl știi deja: se prezintă sub formă de bucăți roșii fragede din care ai nevoie doar de o mică cantitate pentru a avea un impact colosal asupra aromei din mâncarea ta. Vorbim, desigur, despre șofran.
De ce este atât de scump acest ingredient, de fapt
Totul începe de la stigmatul portocaliu strălucitor, care poartă polenul ca parte a sistemului reproducător feminin al florii, ca mai târziu să devină cel mai valoros condiment din lume, evident.
Dar de ce este atât de scump? În parte, pentru că este foarte dificil de recoltat.
Șofranul este recoltat din cele trei stigmate din centrul fiecărei flori și trebuie cules manual. Asta înseamnă că un singur kilogram de șofran poate însuma și 75.000 de flori.
Adăugă la asta faptul că înflorește doar în anumite părți ale lumii, pentru câteva săptămâni scurte din an și, astfel, recoltarea devine și mai dificilă.
Florile sunt incredibil de fragile
Odată culese, sunt incredibil de fragile și trebuie manipulate cu grijă, făcând procesul de agricultură și mai complex și mai costisitor.
Stigmatele sunt apoi transformate în forma mai cunoscută de șofran deshidratat, fiind întinse pe tăvi și uscate lent pe foc de cărbune. Din nou, acest lucru se adaugă la cost, deoarece este un proces consumator de timp și care nu poate fi grăbit.
Rata de piață pentru șofranul real se situează între 2.000 și 10.000 de dolari pe kilogram, așa că nu este surprinzător că există mai multe alternative contrafăcute.
Spre exemplu, oamenii obișnuiesc să vândă mătase de porumb vopsită sau chiar sfleclă sau bucăți de hârtie roșie, drept șofran.
Cheia pentru șofranul autentic și de înaltă calitate este, însă, aroma sa, ceea ce înseamnă că este menținut la standarde înalte în timpul procesului de producție.
Nici această aromă nu este ușor de întreținut, așa că șofranul are o perioadă de valabilitate scurtă și trebuie depozitat corespunzător.
Vezi și: Ingredientul pentru cea mai bună mâncare de cartofi. Așa faci tocănița ca la bunica