05 aug. 2021 | 14:15

Cum arată fosila de 890 de milioane de ani, cea mai veche formă de existență a unui animal pe Pământ

ACTUALITATE
Cum arată fosila de 890 de milioane de ani, cea mai veche formă de existență a unui animal pe Pământ

În Canada a fost descoperită cea mai veche formă de existență a unui animal pe Pământ. Fosila are 890 de milioane de ani.

O fosilă veche de sute de milioane de ani a fost descoperită de un paleontolog în Canada. Descoperirea ar putea da peste cap tot ce știam până acum despre viața pe Pământ. Se credea că, în urmă cu peste 540 de milioane de ani, a început o perioadă denumită Cambrian.

Atunci a avut loc o așa-numită Explozie Cambriană, care a facilitat apariția grupelor mari de animale.

Doar că fosila descoperită în Canada e mult mai veche de atât, ceea ce pune sub semnul întrebării cunoștințele actuale.

Cea mai veche fosilă din lume

Noi studii arată că primii bureți ar fi apărut chiar cu 350 de milioane de ani înainte de Cambrian – adică acum 890 de milioane de ani.

„Dacă am dreptate, animalele au apărut cu mult, mult înaintea primelor fosile tradiționale de animale”, a declarat pentru revista Nature autoarea studiului, Elizabeth Turner. „Ar însemna că există o istorie străveche a animalelor, care nu s-a păstrat bine”.

Fosila descoperită în nord-vestul Canadei seamănă cu unii bureți moderni. Cercetătorii au datat stratul de roci în care au găsit fosilele, o analiză concludentă care nu lasă mult loc pentru întrebări privind vârsta fosilelor. Și identificarea bureților pare evidentă.

„Scheletul organic este foarte caracteristic (fosilelor de bureți)”, a explicat geobiologul Joachim Reitner, care a evaluat studiul lui Turner înainte de publicare.

Există un interes uriaș în lumea paleontologilor pentru descoperirea unor astfel de fosile. Acestea ar putea schimba teoriile care circulă azi și ar putea schimba modul în care specialiștii se raportează la viața pe Pământ.

Anul trecut, spre exemplu, cercetătorii descoperiseră un șobolan gigant, care se pare că a trăit în același timp cu dinozaurii. Animalul ciudat era diferit de orice mamifer cunoscut. Creatura bizară, cu dinți de capră, la fel de mare ca un câine uriaș și cu trei imenși colți în față și gheare ascuțite, se găsește în Madagascar.

A fost numit Adalatherium – care se traduce ca „fiară nebună” din limbile malgache și greacă.