20 iun. 2021 | 12:35

Noua normalitate, dominată de brățări: ce vor ști oamenii despre tine, după culoare

ACTUALITATE
Noua normalitate, dominată de brățări: ce vor ști oamenii despre tine, după culoare

Începem să revenim ușor-ușor la normal. Se reiau evenimentele, petrecerile, conferințele iar oamenii încep să se readapteze la noul “normal”. Iată o modalitate ciudată, dar interesantă, pentru participarea la un eveniment: brățări colorate care îți indică de cine să te apropii și de cine nu.

Sună bizar, dar asta este realitatea. Noua realitate. Participanții la unele evenimente din statul american Virginia, spre exemplu, poartă brățări colorate și, în funcție de culoarea acesteia, știi dacă persoana respectivă își dorește contactul fizic sau din contră, notează The Wall Street Journal. Contactul fizic înseamnă o strângere de mână, o îmbrățișare, un sărut pe obraz, lucruri normale înainte de debutul pandemiei.

Brățări colorate pentru distanțare socială

Culorile brățărilor semnifică mesaje clare, după cum urmează. Culoare roșie înseamnă să nu te apropii de persoana care poartă acea brățară, galben – salutul cu cotul, iar culoarea verde înseamnă că te poți apropia de persoana respectivă și o poți îmbrățișa. Deci, concluzia e că “verzilor” nu le mai e teamă că vor lua virusul, nu le mai e frică de consecințele acestuia și că sunt gata să petreacă.

În acest context, ar putea interveni niște consecințe sociale importante. Și anume, cei care decid să poarte brățări roșii, spre exemplu, s-ar putea simți marginalizați, ceilalți evitându-i pe baza alegerilor lor. Cu toate acestea, nu putem să nu ne întrebăm un lucru: după mai multe pahare de băutură, la o petrecere, va mai ține cont cineva de culoarea brățării, chiar și dacă este vorba despre însuși purtătorul acesteia?

Pandemia a exacerbat un deficit de încredere deja îngrijorător în diviziunile politice, economice și demografice. Cercetările dinaintea apariției pandemiei au descoperit că tinerii, mai ales, sunt reticenți să aibă încredere în guvern, lideri de afaceri, corporații, mass-media sau chiar instituții sociale tradiționale.

Dar se întâmplă și altceva. Pandemia ne-a forțat pe majoritatea dintre noi să ne mutăm viața pe ecrane. Și, pe măsură ce ne ascundem mai confortabil în spatele ecranelor, rareori primim și facem contact vizual. Astfel, ne alterăm și capacitatea de a avea încredere. În acest context, această modalitate de a interacționa cu alte persoane la un eveniment social poate fi benefică și poate ajuta la o revenire la socializare treptată și netraumatizantă.