17 mart. 2025 | 18:29

Unul dintre marile combinate din România, la un pas să fie salvat, după oprirea totală a producției. Undă verde de la autorități pentru tranzacție

Știri social
Unul dintre marile combinate din România, la un pas să fie salvat, după oprirea totală a producției. Undă verde de la autorități pentru tranzacție
Un mare combinat din Romania, pe cale sa fie salvat dupa oprirea completa a productiei

Romgaz, principalul producător de gaze naturale din România, a făcut un prim pas important pentru preluarea unui mare combinat chimic din țară, aflat într-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar. Tranzacția ar putea contribui la reluarea producției și la sprijinirea agriculturii românești, însă există și voci care se îndoiesc de viabilitatea acestui demers. Autoritățile susțin însă că investiția ar adăuga valoare economiei naționale.

Romgaz începe procesul de preluare a unui combinat chimic important din România

Romgaz, principalul producător de gaze naturale din România, a făcut recent un pas semnificativ în direcția preluării Azomureș, cel mai mare combinat de îngrășăminte chimice din țară.

Anunțul a fost făcut pe platforma de achiziții publice SICAP, unde compania a lansat o licitație pentru a contracta o firmă de consultanță, în scopul evaluării și achiziționării activelor Azomureș.

Demersul a fost aprobat de autoritățile române, fiind considerat un pas important pentru sprijinirea agriculturii naționale, care depinde în mare măsură de importuri de îngrășăminte chimice.

Potrivit premierului Marcel Ciolacu și ministrului Energiei, Sebastian Burduja, această tranzacție ar contribui la reducerea dependenței României de importuri și ar ajuta la revitalizarea producției interne de îngrășăminte.

De ce a fost sistată producția

Azomureș, deținut în prezent de multinaționala elvețiană Ameropa, a sistat producția în 2024, invocând prețurile nesustenabile ale gazului natural, care reprezintă aproape 80% din costurile de producție ale îngrășămintelor.

Cu o pierdere de aproape 15 milioane de euro în 2024 și datorii totale de 240 de milioane de euro, combinatul se află într-o situație financiară dificilă.

Deși activitatea este oprită, Azomureș are încă aproximativ 2.000 de angajați, iar reluarea producției ar putea reduce importurile de îngrășăminte și ar sprijini agricultura românească.

Citește și Fabrica din România, unică în regiune, care cucerește Europa. Primele produse sunt pregătite de livrare, ajung în toate colțurile continentului!

Riscuri și scepticism în jurul preluării Azomureș

Cu toate că fermierii români, precum Daniel Radu, vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, sunt optimiști în privința reluării producției la Azomureș, există și voci sceptice.

”Reluarea producției la Azomureș este de bun augur, nu ne permitem să depindem total de importuri și ar trebui să avem mai multe astfel de combinate”, spune fermierul Daniel Radu, conform Europa Liberă.

Economiștii, precum Otilia Nuțu, analistă la Expert Forum, consideră riscantă preluarea combinatului de către Romgaz, având în vedere pierderile financiare ale Azomureș și costurile mari cu gazul.

Otilia Nuțu avertizează că statul ar putea să nu obțină profit din această investiție, iar prețurile reglementate la gaze ar putea distorsiona piața.

În plus, Romgaz se află deja într-un proiect major de extragere a gazelor din Marea Neagră, iar resursele pentru a susține simultan ambele proiecte ar putea fi insuficiente. În ciuda acestor temeri, autoritățile române susțin că preluarea Azomureș este o mișcare strategică.

”Romgaz va adăuga valoare gazului românesc și va contribui la stabilizarea pieței de îngrășăminte”, a declarat ministrul Energiei.

În plus, analizele și evaluările care vor fi efectuate de consultanții angajați de Romgaz vor arăta dacă preluarea combinatului este viabilă din punct de vedere economic.

Citește și Fabrica de renume a României se închide, după 136 de activitate. Fostul motor al industriei, transformat într-un munte de moloz. Ce spune proprietarul despre salvarea sa!