16 mart. 2025 | 09:36

Trei candidaţi la prezidenţiale de care românii nu au auzit, dar care ar putea fi o surpriză la urne, în mai 2025

Știri social
Trei candidaţi la prezidenţiale de care românii nu au auzit, dar care ar putea fi o surpriză la urne, în mai 2025

Alegerile prezidențiale din mai 2025 se apropie cu pași repezi, iar pe lângă candidații bine-cunoscuți, trei figuri mai puțin mediatizate ar putea surprinde la urne: Silviu Predoiu, Cristian Terheș și John-Ion Banu-Muscel. Deși nu beneficiază de aceeași expunere ca principalii competitori, acești candidați se vor regăsi pe buletinele de vot din primul tur.

Silviu Predoiu: de la serviciile secrete în lumina politică

Silviu Predoiu și-a oficializat candidatura la alegerile prezidențiale din mai 2025, reprezentând Partidul Liga Acțiunii Naționale (PLAN). Anterior, în toamna anului 2024, a participat la scrutinul prezidențial, obținând puțin peste 11.000 de voturi, echivalentul a 0,12% din totalul voturilor exprimate.

Cu o carieră remarcabilă în domeniul informațiilor, Predoiu a ocupat funcția de prim-adjunct al directorului Serviciului de Informații Externe (SIE) între 2005 și 2018. De asemenea, a fost director interimar al SIE în mai multe rânduri. În 2022, a fondat PLAN, partid prin care își propune să aducă o nouă viziune în politica românească.

Citește și: Candidatul “Georgescu 2” şi-a retras candidatura la alegerile prezidenţiale, deşi a obţinut peste 200.000 de semnături. „N-au înțeles nimic din pact”

Conform verificărilor Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Predoiu a fost cadru al Centrului de Informații Externe în perioada 1987-1989, activând sub numele de serviciu „Pumnea Silviu”. Totuși, CNSAS a concluzionat că nu există dovezi care să indice implicarea sa în activități de poliție politică, menționând că nu a desfășurat acțiuni care să suprime drepturi și libertăți fundamentale.

Cristian Terheș: de la Bruxelles la prezidențiale

Europarlamentarul Cristian Vasile Terheș și-a depus oficial candidatura pentru funcția de președinte al României, fiind desemnat de Partidul Național Conservator Român (PNCR). În alegerile prezidențiale din 2024, Terheș a obținut 95.782 de voturi, reprezentând 1,04% din totalul sufragiilor.

Cu o activitate notabilă în Parlamentul European, Terheș s-a remarcat prin poziții conservatoare și prin promovarea valorilor tradiționale. În cadrul campaniei sale, el își propune să atragă un sprijin considerabil din partea electoratului român, mizând pe experiența sa politică și pe valorile promovate de PNCR.

Citește și: BEC suspectează falsuri în listele de semnături ale unui candidat. Lista politicienilor admişi şi respinşi pentru a candida la alegerile prezidenţiale

Biroul Electoral Central (BEC) analizează în prezent îndeplinirea tuturor condițiilor legale pentru validarea candidaturii și a semnului electoral propus de PNCR.

John-Ion Banu-Muscel: o candidatură sub semnul întrebării

John-Ion Banu-Muscel și-a depus candidatura ca independent pentru alegerile prezidențiale din mai 2025. Cu toate acestea, Biroul Electoral Central a sesizat organele de urmărire penală în privința listelor de semnături depuse de acesta, remarcând „elemente de similitudine între scrisul de mână al susținătorilor și semnăturile acestora”.

Citește și: Victor Ponta nu este doar cetățean român. Ce țară non-UE i-a oferit cetățenie candidatului la alegerile prezidențiale

În conformitate cu legislația în vigoare, BEC nu are competența de a stabili dacă o listă de susținători a fost întocmită în fals, această atribuție revenind organelor de urmărire penală. Astfel, documentele au fost transmise instituțiilor abilitate pentru verificări suplimentare. În cazul în care se vor constata nereguli, candidatura lui Banu-Muscel ar putea fi invalidată.