07 feb. 2025 | 13:04

Taxa auto revine, va fi o pagubă în bugetul şoferilor din România. Peste 8 milioane de conducători auto sunt afectaţi

Știri social
Taxa auto revine, va fi o pagubă în bugetul şoferilor din România. Peste 8 milioane de conducători auto sunt afectaţi

După o perioadă de incertitudine, taxa auto revine în peisajul fiscal din România, iar efectele acestei măsuri se anunță a fi considerabile pentru șoferii români. Conform noilor prevederi incluse în cererea de plată numărul 4 din PNRR, Guvernul se angajează să implementeze o taxă pentru mijloacele de transport poluante, cu impact direct asupra a peste 8 milioane de autovehicule înmatriculate în țară.

O taxă cu antecedente controversate

Nu este prima dată când șoferii români se confruntă cu o astfel de taxă. De-a lungul anilor, diverse guverne au introdus forme diferite ale taxei auto, precum taxa de primă înmatriculare sau timbrul de mediu, însă toate aceste variante au fost contestate și anulate de instanțele europene, obligând statul român să returneze sume uriașe proprietarilor de mașini.

Citește și: Soluția minune pentru extinderea autonomiei la mașini electrice și hibride – motoare ascunse în roți

Ultima astfel de taxă, introdusă inițial de Guvernul Tăriceanu, a fost modificată de mai multe ori și, în final, anulată de Curtea Europeană de Justiție. Statul român a fost nevoit să ramburseze șoferilor suma de 6,5 miliarde de lei, o pagubă uriașă la bugetul public.

Principalul motiv din spatele reintroducerii taxei auto este legat de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care România trebuie să îndeplinească o serie de reforme fiscale pentru a accesa fonduri europene. Conform declarațiilor oficiale, dacă cererea de plată 4 nu este depusă, există riscul blocării a 20 de miliarde de euro din fondurile PNRR, potrivit profit.ro.

Când ar putea fi reintrodusă taxa auto

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a precizat că taxa auto ar putea intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2026, iar impactul asupra posesorilor de autovehicule va fi semnificativ. Aceasta va viza în special mașinile mai vechi și poluante, însă detaliile concrete despre cuantumul taxei și modalitatea de aplicare urmează să fie stabilite.

Citește și: Metoda prin care poți plăti RCA la jumătate de preț în București și Ilfov. Așa scapi de tarifele mari

Noua taxă va avea un impact masiv, deoarece în România sunt peste 8 milioane de autovehicule înmatriculate. Cei mai afectați vor fi proprietarii de mașini vechi, care vor fi nevoiți să plătească sume suplimentare pentru a le menține în circulație.

De asemenea, o parte din încasările rezultate din această taxă vor fi redirecționate către autoritățile locale și CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), pentru întreținerea drumurilor și implementarea unor măsuri de reducere a poluării.

Citește și: Directorul Dacia despre Rabla și o nouă taxă de poluare. Ce șanse avem la schimbarea parcului auto în România

Deși Guvernul susține că această măsură este necesară pentru respectarea angajamentelor din PNRR, rămâne de văzut dacă nu va fi contestată și de această dată la nivel european. Experiențele anterioare au demonstrat că taxele auto aplicate fără o fundamentare clară au fost declarate nelegale de către instanțele europene, iar statul a fost obligat să le returneze contribuabililor.