26 mart. 2025 | 07:47

Stagiul de cotizare pentru concediul medical. Perioada care se ia în considerare

Știri social
Stagiul de cotizare pentru concediul medical. Perioada care se ia în considerare

Concediul medical este un drept al angajaților din România, oferit pentru a le permite acestora să se recupereze în cazul unei afecțiuni care îi împiedică să își desfășoare activitatea profesională. Pentru a beneficia de indemnizație de concediu medical, una dintre condițiile principale este îndeplinirea stagiului minim de cotizare.

Ce este stagiul de cotizare?

Stagiul de cotizare reprezintă perioada în care un angajat a contribuit la sistemul de asigurări sociale de sănătate. Acesta este esențial pentru a putea beneficia de concediul medical plătit de către stat prin intermediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În conformitate cu legislația în vigoare, stagiul minim de cotizare necesar pentru a beneficia de indemnizație de concediu medical este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul.

CITEŞTE ŞI: Cât sunt valabile zilele de concediu, de fapt. Exemplu exact. Detaliul din Codul Muncii pe care angajatorul omite să îl spună

Este important de precizat că există, însă, aumite situații în care indemnizația pentru concediu medical poate fi acordată fără îndeplinirea acestui stagiu de cotizare, cum ar fi:

  • Urgențele medico-chirurgicale;
  • Boli infecto-contagioase din grupa A;
  • Concediul medical pentru sarcină și lăuzie;
  • Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta de până la 7 ani (sau până la 18 ani în cazul copiilor cu dizabilități grave);
  • Tuberculoză și neoplaziile.

Cum se calculează indemnizația de concediu medical?

Dacă ai îndeplinit condiţiile pentru stagiul de cotizare, atunci trebuie să ştii că indemnizaia de concediu medical se calculează în funcție de media veniturilor brute din ultimele 6 luni de cotizare. Procentul din baza de calcul variază în funcție de tipul concediului medical:

  • 100% pentru urgențe medico-chirurgicale, sarcină și lăuzie, tuberculoză;
  • 85% pentru alte tipuri de concedii medicale.

Pentru a beneficia de concediu medical, angajatul trebuie să obțină un certificat medical de la medicul de familie sau de la un medic specialist. Acest document trebuie ulterior depus la angajator, care îl transmite mai departe către casa de asigurări de sănătate pentru decontare.