09 feb. 2025 | 11:10

Se schimbă buletinele românilor. Ce este cartea de identitate electronică şi cum va ajuta cetăţenii

News
Se schimbă buletinele românilor. Ce este cartea de identitate electronică şi cum va ajuta cetăţenii

După ani de zile în care Guvernul a încercat înlocuirea cărţilor de identitate actuale, iată că în sfârşit se schimbă buletinele, în România. Cel care a făcut anunţul a fost chiar premierul Marcel Ciolacu, care a aprobat proiecte esențiale pentru digitalizarea serviciilor publice.

Când se schimbă buletinele?

Se schimbă buletinele în România, anunţă Marcel Ciolacu. Premierul a aprobat proiecte care vor simplifica accesul cetățenilor la documente oficiale și proceduri notariale, investiţia ridicându-se la 380 de milioane de lei, bani finanţaţi prin PNRR. Actul de identitate clasic va fi înlocuit cu o carte de identitate electronică, aceasta putând fi accesată de pe telefonul mobil.

În 2025, peste 3.350.000 de buletine electronice vor fi emise, problemele la testele tehnice demarate în 2024 întârziind întreg procesul. Este important de ştiut că cipul folosit pentru noile cărţi de identitate este unul modern, care dispune de o interfață duală (contact și contactless) și de mult spațiu de stocare.

“Testele tehnice au întâmpinat diferite probleme, precum conectarea sistemelor informatice, corectarea erorilor apărute sau funcționarea infrastructurii necesare pentru emiterea certificatelor digitale.

Vor fi emise cel puțin 3.350.000 de buletine electronice, eliberate doar la cererea cetățenilor. Principala funcție a noii cărți electronice de identitate va fi permiterea autentificării în sistemele informatice ale autorităților, inclusiv în sistemul de sănătate”, anunţa MAI, printr-un comunicat.

De asemenea, noile buletine vor permite şi eliberarea automată a certificatului de domiciliu, schimbarea adresei de domiciliu, programarea online pentru diverse servicii, reînnoirea certificatului digital de semnătură electronică sau crearea unui document digital care să înlocuiască fizic cartea de identitate, putând fi folosit pe un dispozitiv mobil.

Imaginea chipului cetăţenilor va fi şi ea pe cartea de identitate electronică, însă nu şi amprentele digitale. Un alt detaliu important pe care românii trebuie să îl ştie este faptul că vor putea alege între documentul fizic și cel digital, folosirea versiunii digitale fiind una opțională.

Citeşte şi Românii vor avea cărți de identitate digitale: Cum funcționează noile buletine și ce servicii vor oferi

Dificultăţile întâmpinate de MAI cu privire la noile buletine

La finalul anului 2024, Ministerul Afacerilor Interne a dorit să asigure românii că banii de la PNRR nu vor fi pierduţi în ciuda întârzierii proiectului de modernizare a cărţilor de identitate. Este vorba de 150 de milioane de euro, sumă care nu a fost condiţionată de un termen.

„În contextul finalizării activităților tehnice, au fost întâmpinate anumite probleme care, la momentul actual, au fost depășite. Printre acestea, se pot identifica:

a) interconectarea infrastructurilor informatice;
b) eliminarea erorilor;
c) operaționalizarea infrastructurii PKI (n.a prin care se emit certificatele digitale pentru semnătură avansată, certificate care sunt înscrise pe cipul cărții electronice de identitate).

Între activitățile desfășurate în scopul finalizării și extinderii cărții electronice de identitate, accentul a fost pus și pe testarea modului de funcționare a infrastructurii la nivelul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor, dar și pentru înscrierea certificatului digital pentru semnătura calificată la nivelul furnizorilor de servicii de încredere”, preciza MAI.

Citeşte şi Se schimbă buletinele. Ce se întâmplă cu cele vechi, anunţul făcut de Guvern