România riscă să rămână fără fonduri europene. Singurul stat cu probleme ale deficitului care nu a trimis raportul anual la Bruxelles
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/05/Romania-risca-sa-ramana-fara-fonduri-europene.-Singurul-stat-cu-probleme-ale-deficitului-care-nu-a-trimis-raportul-anual-la-Bruxelles.jpg)
România este în pericol să piardă accesul la fonduri europene, după ce nu a transmis la termen raportul anual de progres privind reducerea deficitului bugetar. Documentul era esențial pentru menținerea angajamentelor asumate în fața Comisiei Europene.
România, singura țară cu probleme bugetare care nu a respectat termenul
România este, în prezent, singurul stat membru al Uniunii Europene cu un deficit excesiv care nu a transmis Comisiei Europene Raportul Anual de Progres privind reducerea deficitului bugetar, deși termenul-limită era 30 aprilie. Informația a fost confirmată de Comisia Europeană pentru publicația Profit.ro.
”Rapoartele anuale de progres sunt trimise de către statele membre în contextul cadrului de guvernanţă economică. România nu a trimis acest raport până în prezent”, a transmis Comisia Europeană.
Aceste rapoarte sunt un element esențial al guvernanței fiscale europene, fiind menite să urmărească progresele înregistrate în reducerea deficitelor și în implementarea reformelor și investițiilor asumate de fiecare stat membru în cadrul planurilor fiscale pe termen mediu.
Risc major: suspendarea fondurilor europene
Consecințele pentru întârzierea transmiterii raportului ar putea fi serioase. Pe 4 iunie, Comisia Europeană are programată o evaluare a stadiului în care se află fiecare stat membru în ceea ce privește reducerea deficitelor bugetare.
În contextul în care România nu și-a îndeplinit angajamentele, inclusiv cel privind reforma fiscală, există riscul suspendării unor fonduri europene.
Raportul anual ar fi trebuit să conțină, printre altele, și o justificare pentru nerespectarea termenului legat de reforma fiscală — un angajament cheie asumat de România față de Comisia Europeană în planul său fiscal pentru reducerea deficitului.
9,3% din PIB – cel mai ridicat deficit înregistrat în 2024
România a înregistrat în 2024 cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană: 9,3% din PIB, potrivit metodologiei ESA, care este standardul aplicat la nivelul UE.
Această situație plasează țara într-o poziție extrem de vulnerabilă în fața autorităților europene, mai ales în contextul noilor reguli fiscale mai stricte impuse de Bruxelles.
În lipsa unor măsuri corective rapide și a unei comunicări eficiente cu Comisia Europeană, România riscă nu doar sancțiuni financiare, ci și afectarea credibilității sale în cadrul mecanismelor europene de supraveghere economică.