09 feb. 2025 | 09:32

Rolul pe care Ioana Băsescu l-a avut în schema Nordis. Trebuia să îi convingă pe clienţi de anumite lucruri, noutăţi din anchetă

Știri social
Rolul pe care Ioana Băsescu l-a avut în schema Nordis. Trebuia să îi convingă pe clienţi de anumite lucruri, noutăţi din anchetă

Ies la iveală noi detalii șocante în dosarul Nordis! Ioana Băsescu, fiica cea mare a lui Traian Băsescu, a fost pusă sub acuzare de procurori DIICOT, scrie DIGI24. Ce acuzații i se aduc fiicei fostului președinte al României?

Implicarea Ioanei Băsescu în dosarul Nordis

Conform referatului procurorilor, Ioana Băsescu ar fi pus mai mulţi păgubiţi să semneze o clauză prin care se angajau să nu vorbească de rău compania Nordis în spaţiul public, argumentând că „este formatul agreat de semnare cu toată lumea”.

Unul dintre păgubiți a declarat, în fața procurorilor, că Ioana Băsescu ar fi știut că același apartament a fost promis mai multor persoane.

„În conținutul promisiunii am identificat o clauză care m-a deranjat și anume cea care îmi interzicea să fac remarci negative în public la adresa Nordis. […] Notărița mi-a zis că acesta este formatul agreat de semnare cu toată lumea”, a declarat un păgubit, conform referatului procurorilor, citat de Digi24.

„Am întrebat-o dacă e în regulă să semneze notarul o promisiune pentru un imobil aflat la un etaj pentru care nu exista autorizație de construire. Răspunsul ei a fost că pot să cumpăr sau nu”, a mai adăugat păgubitul.

În dosarul Nordis mai este acuzată și Andreea Cosma, fiica fostului președinte al Consiliului Județean Prahova.

Paguba se ridică la peste 190 de milioane de euro

Dosarul Nordis se află, zilele acestea, pe buzele tuturor românilor, paguba în acest caz ridicându-se la 195 de milioane de euro, bani încasați ca avans de la clienți pentru apartamente pe care nu le-au primit.

„Mecanismul infracţional consta în promovarea şi dezvoltarea unor proiecte imobiliare, sub acoperirea mai multor societăţi comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienţi (cumpărători), delapidarea fondurilor societăţilor, inducerea în eroare a cumpărătorilor în urma executării ante-contractelor şi contractelor de vânzare-cumpărare, evidenţierea de operaţiuni fictive în contabilitatea societăţilor controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi stabilirea cu rea-credinţă a taxelor (T.V.A.), având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat, ori compensări datorate bugetului general, cauzându-se prejudicii societăţilor comerciale, clienţilor cumpărători şi bugetului de stat”, susțin DIICOT și Poliția Română.

Pe lângă Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă, printre cei reținuți se află Gheorghe Poştoacă, acţionar la firme din Nordis Group, Florin Poştoacă, director de vânzări şi Sanda Răileanu, director economic.

Obiectele ridicate de procurori

În timpul percheziţiilor, procurorii au ridicat peste 50 de sisteme informatice şi dispozitive de stocare a datelor (telefoane, laptopuri), sume de bani în euro şi lei, dar şi obiecte de lux, printre care ceasuri, bijuterii şi genţi de marcă. Acestea din urmă ar putea fi considerate de public obiecte ciudate, însă au rolul lor în descoperirea infracţiunilor de care sunt acuzate persoanele reţinute de oamenii legii.

“Au fost identificate şi ridicate peste 50 de sisteme informatice şi dispozitive de stocare a datelor (laptopuri, tablete, un server, memory stick-uri şi hard-diskuri externe), telefoane mobile, sume de bani în lei, euro şi alte monede, înscrisuri, obiecte de lux ( ceasuri, bijuterii şi genţi ce poartă însemnele unor mărci cunoscute), precum şi alte mijloace de probă”.