18 feb. 2025 | 11:34

O nouă monedă apare în România. BNR a arătat primele imagini cu obiectul numismatic special

Știri social
O nouă monedă apare în România. BNR a arătat primele imagini cu obiectul numismatic special

Începând cu 17 februarie 2025, Banca Națională a României (BNR) introduce în circuitul numismatic o monedă comemorativă din argint, cu valoarea nominală de 10 lei, dedicată celebrării a 145 de ani de la nașterea renumitului pictor Camil Ressu. Această inițiativă onorează contribuția semnificativă a artistului la patrimoniul cultural românesc.

O nouă monedă de colecție, lansată de BNR

Caracteristicile tehnice ale monedei:

  • Material: Argint
  • Valoare nominală: 10 lei
  • Diametru: 37 mm
  • Greutate: 31,103 grame

Citește și: Inteligența artificială alimentează piața globală de criptomonede. De unde vine vestea bună pentru amatorii de Bitcoin

Pe aversul monedei este reprezentată o compoziție artistică ce înfățișează un pictor, având în fundal o paletă de pictură. De asemenea, sunt inscripționate: „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema țării și anul emiterii, „2025”. Reversul prezintă portretul lui Camil Ressu, alături de numele său și intervalul temporal al vieții sale: „1880-1962”.

Monedele sunt protejate în capsule transparente din metacrilat și sunt însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză. Aceste certificate poartă semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central.

Citește și: Bitcoin, Ethereum și celelalte criptomonede în 2025. Estimările experților pentru viitorul pieței de criptoactive

O nouă monedă apare în România. BNR a arătat primele imagini cu obiectul numismatic special

Moneda îl comemorează pe Camil Ressu

Tiraj maxim de 5.000 de exemplare

Așa cum se întâmplă și în cazul altor monede de colecție, tirajul este unul limitat, fiind produse doar 5.000 de exemplare. Fiecare dintre ele are un preț de vânzare de 560,00 lei, fără TVA, incluzând broșura de prezentare și certificatul de autenticitate. Aceste monede comemorative au putere circulatorie pe teritoriul României și pot fi achiziționate prin sucursalele regionale ale BNR din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

În ceea ce privește numerarul aflat în circulație în România, în prezent sunt utilizate monede cu valorile nominale de 1 ban, 5 bani, 10 bani și 50 bani. De asemenea, bancnotele disponibile pe piața românească au denominații de 1 leu, 5 lei, 10 lei, 20 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei și 500 lei. Acestea sunt emise și gestionate de BNR, asigurând necesarul de numerar pentru tranzacțiile economice din țară.

Citește și: Monedele care ne pot face bogați: Cum o piesă de 500 de lei din 1999 se vinde cu 3.500 de euro

Prin lansarea acestei monede comemorative, BNR continuă tradiția de a celebra personalitățile marcante ale culturii și istoriei naționale, oferind colecționarilor și publicului larg oportunitatea de a deține o piesă numismatică deosebită. În general, aceste piese pot fi revândute ulterior pe site-urile de licitații, la prețuri mult mai mari decât cele la care au fost achiziționate. Este și cazul monedelor și bancnotelor vechi, scoase din circulație, dar care au o valoare simbolică mare pentru colecționari.