Klaus Iohannis ar putea reveni la Cotroceni. Adrian Năstase spune cum ar candida din nou fostul preşedinte: „Este legal”
:format(webp):quality(80)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/02/Klaus-Iohannis-ar-putea-reveni-la-Cotroceni.-Adrian-Nastase-spune-cum-ar-candida-din-nou-fostul-presedinte-800x450.jpg)
Într-o declarație recentă, fostul premier Adrian Năstase a adus în discuție posibilitatea ca Klaus Iohannis să candideze din nou la președinția României. Năstase a subliniat că, deoarece Iohannis nu și-a finalizat cel de-al doilea mandat prezidențial, legea îi permite să participe din nou la alegeri.
Klaus Iohannis ar putea candida din nou la prezidențiale
La o zi după ce Klaus Iohannis și-a dat demisia din funcția de președinte, fostul premier Adrian Năstase lansează o ipoteză cel puțin interesantă. Acesta a explicat că Iohannis ar avea dreptul să candideze din nou la prezidențiale, având în vedere că nu și-a dus la final cel de-al doilea mandat.
„Iohannis nu și-a terminat al doilea mandat, deci poate candida din nou la președinție. Este perfect legal”, a afirmat Adrian Năstase în direct la Antena 3 CNN.
Această perspectivă deschide o dezbatere interesantă în spațiul politic românesc, având în vedere că, în mod obișnuit, un președinte are dreptul la maximum două mandate complete. Însă, în situația în care un mandat nu este dus la bun sfârșit, legislația actuală nu interzice o nouă candidatură. Astfel, Klaus Iohannis ar putea reveni în cursa pentru Palatul Cotroceni, dacă decide să profite de această oportunitate legală.
Cu ce beneficii rămâne Klaus Iohannis, după 10 ani la conducerea țării
În urma demisiei sale din funcția de președinte al României, Klaus Iohannis beneficiază de o serie de avantaje prevăzute de lege pentru foștii șefi de stat. Aceste beneficii includ o indemnizație lunară echivalentă cu 75% din salariul unui președinte în exercițiu, ceea ce se traduce în aproximativ 11.625 de lei. De asemenea, Iohannis are dreptul la folosința gratuită a unei locuințe de protocol și a unui spațiu pentru organizarea cabinetului de lucru, ambele puse la dispoziție de RA-APPS.
În plus, beneficiază de protecție și pază asigurate permanent de Serviciul de Protecție și Pază (SPP), precum și de un autoturism oficial cu șofer. Un alt avantaj este efectuarea anuală, la cerere, a unui control medical complet în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”.
Citește și: Ce trebuia să facă Klaus Iohannis la plecare, de fapt. Românii, dezamăgiți de ceremonia de la Cotroceni
În ceea ce-l privește pe Ilie Bolojan, care a preluat interimatul funcției prezidențiale după demisia lui Iohannis, acesta beneficiază de indemnizația de președinte, în valoare de peste 15.500 de lei pe lună, pe durata exercitării funcției. După încheierea interimatului, Bolojan are opțiunea de a păstra anumite beneficii acordate foștilor președinți, cum ar fi folosința gratuită a unei locuințe de protocol și a unui spațiu pentru cabinetul de lucru, protecție și pază asigurate de SPP, precum și un autoturism oficial. De asemenea, are dreptul la un control medical complet anual.
În ce condiții se pot pierde aceste privilegii
Este important de menționat că foștii președinți își pot pierde aceste drepturi în anumite circumstanțe, cum ar fi demiterea prin referendum, colaborarea cu fosta Securitate sau condamnarea pentru săvârșirea unei infracțiuni. În cazul demiterii prin referendum, dacă suspendarea este urmată de un referendum validat care confirmă demiterea, fostul președinte pierde toate drepturile și privilegiile aferente funcției.
O lege adoptată în 2021 prevede că foștii președinți care s-au dovedit a fi colaboratori ai Securității își pierd drepturile și privilegiile post-mandat. De asemenea, în cazul săvârșirii unei infracțiuni, foștii președinți își pierd drepturile acordate de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare la o pedeapsă privativă de libertate.