09 feb. 2025 | 16:03

Gata cu voucherele de alimente. Românii iau şi mai puţini bani. Ce vor primi în locul tichetelor

Știri social
Gata cu voucherele de alimente. Românii iau şi mai puţini bani. Ce vor primi în locul tichetelor
Cum vor fi acordate voucherele de alimente în 2025

Voucherele pentru alimente au reprezentat un adevărat ajutor pentru miile de români aflați la limita sărăciei, însă pentru anul 2025 Guvernul vine cu surprize neplăcute. Mai exact, acestea vor fi acordate în continuare, însă valoarea lor va scădea drastic.

Ce valoare au voucherele de alimente în 2025

Dacă în ultimii doi ani românii aflați la limita sărăciei au primit voucherele pentru alimente, de câte 250 de lei, de șase ori pe an, iată că anul 2025 vine cu schimări majore. Ajutorul social va fi oferit de patru ori pe an și va avea două elemente.

Persoanele vulnerabile vor primi de două ori pe an voucherele pentru alimente, în valoare a câte 250 de lei, și vor mai primi de două ori pe an câte un pachet de alimente în valoare de 125 de lei, după cum a declarat ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Pachete de alimente

„Sunt prevăzute în buget. Anul trecut, beneficiarii au primit șase tranșe de vouchere de 250 de lei la fiecare două luni. Începând cu 2025, însă, frecvența acestora va fi modificată la trei luni. Practic, vom acorda două vouchere a câte 250 de lei fiecare, plus două pachete de alimente de 125 de lei”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

În prezent, aproximativ 2,8 milioane de persoane primesc acest ajutor social. Totodată, guvernul poartă discuții cu Comisia Europeană pentru a realoca fonduri în cadrul Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială, astfel încât aceste ajutoare să fie asigurate în continuare.

Cine beneficiază de voucherele pentru alimente?

Ajutorul social este destinat persoanelor din categoriile vulnerabile, printre care:

  • Pensionarii din sistemul public sau cei care primesc drepturi conform unor legi speciale, cu venituri de cel mult 2.210 lei lunar.
  • Persoanele cu handicap (adulți și copii) încadrate în grad grav, accentuat sau mediu, cu venituri sub 2.000 de lei pe lună.
  • Familiile cu cel puțin doi copii, unde venitul lunar pe membru de familie nu depășește 675 de lei.
  • Familiile monoparentale cu venituri lunare pe membru de familie sub 675 de lei.
  • Persoanele care beneficiază de ajutor de incluziune, conform Legii nr. 196/2016.
  • Persoanele fără adăpost.

Vouchere pentru elevi în 2025

Pe lângă sprijinul alimentar, guvernul menține și voucherele destinate elevilor. Acestea sunt oferite anual, la începutul anului școlar, și au o valoare de 500 de lei. Aproximativ 625.000 de elevi beneficiază de acest ajutor.

În plus, există și vouchere speciale pentru nou-născuți, în valoare de 2.000 de lei, destinate mamelor din grupurile sociale vulnerabile. Un alt program sprijină profesorii, oferindu-le vouchere educaționale pentru dezvoltarea competențelor didactice, finanțate din fonduri europene.

Acest program de ajutoare – care include atât vouchere, cât și pachete cu alimente – se desfășoară din 2021 și va continua cel puțin până în 2027, fiind finanțat prin programul POIDS al Uniunii Europene.