Fabrica din România, unică în regiune, care cucerește Europa. Primele produse sunt pregătite de livrare, ajung în toate colțurile continentului
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/fabrica-2.jpg)
O celebră fabrică din România, unică pe continent, se pregătește să cucerească Europa cu noile modele produse. Primele livrări sunt gata și urmează să ajungă la cumpărători.
Fabrica din România care pregătește livrări în Europa
Ford Otosan începe livrarea în Europa a primelor vehicule electrice produse în România. La uzina din Craiova, compania fabrică trei modele 100% electrice: Puma Gen-E, E-Transit Courier și E-Tourneo Courier.
„Ford Otosan, unul dintre cei mai mari producători de vehicule comerciale din Europa şi un pionier în electrificare, sărbătoreşte astăzi un moment deosebit de important: primele vehicule electrice produse în România pleacă spre clienţii Ford din întreaga Europă. Producţia de serie a modelelor complet electrice Puma Gen-E, E-Transit Courier şi E-Tourneo Courier a început la fabrica de ultimă generaţie Ford Otosan din Craiova, consolidând rolul Ford Otosan ca hub strategic de producţie pentru Ford în Europa”, anunţă producătorul auto.
Uzina Ford Otosan din Craiova este singura din Europa care produce atât autoturisme, cât și vehicule comerciale pe aceleași linii de fabricație, oferind atât versiuni cu motoare cu combustie internă, cât și modele electrice.
La evenimentul care a marcat startul producției de serie și livrarea noilor vehicule electrice au participat premierul Marcel Ciolacu, ministrul Mediului Mircea Fechet și ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan.
„M-am urcat, încă din luna ianuarie, la bordul celor trei modele 100% electrice, Puma Gen-E, E-Transit Courier şi E-Tourneo Courier, atunci când au fost expuse în faţa Ministerului Mediului, şi nu am niciun dubiu că vor deveni curând preferatele românilor care vor să facă o investiţie cu randament bun pe termen lung, atât pentru bugetul propriu, cât şi pentru mediul înconjurător.
Cu peste 6.600 angajaţi şi peste 250.000 automobile produse în 2024, fabrica Ford de la Craiova este un alt exemplu că parteneriatele puternice dau rezultate şi că industria auto din ţara noastră confirmă: poate să ţină pasul cu cerinţele actuale de sustenabilitate de pe piaţa internaţională. Investiţiile în retehnologizare din ultimii ani, de sute de milioane de euro, au transformat uzina într-una dintre cele mai avansate unităţi de producţie din Europa. Pe aceleaşi linii, se fabrică şi autoturisme, şi vehicule comerciale, în versiuni cu motoare cu combustie internă şi electrice.
Producerea celor trei vehicule electrice în România înseamnă şi timp de aşteptare mai scurt pentru românii care îşi doresc maşini prietenoase cu natura, iar eu sper ca, în traficul aglomerat din marile oraşe, să vedem din ce în ce mai multe astfel de maşini, care în loc de poluare, lasă în urmă promisiunea unui aer mai curat”, spune Fechet, potrivit News.ro.
Linia a fost deschisă în octombrie 2024
Deschisă în octombrie anul trecut, linia de asamblare a bateriilor din uzina Ford Otosan de la Craiova reprezintă un element-cheie al strategiei de investiții lansate în 2022, odată cu preluarea oficială a fabricii de către companie.
„Evenimentul de astăzi subliniază angajamentul Ford Otosan faţă de inovaţie, electrificare şi excelenţă în producţie. Capacitatea noastră de a produce şase versiuni diferite de vehicule în aceeaşi unitate demonstrează nu doar flexibilitatea, ci şi dedicarea noastră pentru a face mobilitatea electrică mai accesibilă unui public larg,” a declarat Güven Özyurt, director general Ford Otosan.
Începând din 2022, Ford Otosan a investit 500 de milioane de euro în extinderea și diversificarea producției de vehicule la uzina sa din Craiova.
„Ca parte a angajamentului Ford Otosan de a oferi soluţii de transport sustenabile şi inovatoare, de curând a fost lansată o nouă rută de transport intermodal pentru a îmbunătăţi eficienţa, rentabilitatea şi sustenabilitatea operaţiunilor logistice între fabrica Ford Otosan din Craiova şi Turcia.
În cadrul acestui nou sistem, componentele vor fi transportate din Turcia în România, iar vehiculele fabricate în România vor ajunge în Turcia, ambele prin transport feroviar. Această tranziţie are ca scop reducerea emisiilor cu 63% comparativ cu transportul rutier, facând operaţiunile logistice mai eficiente şi mai economice”, precizează compania.
Ford Otosan România produce în prezent atât versiuni cu motoare pe combustie, cât și electrice ale modelelor Ford Transit Courier, Tourneo Courier și Puma, alături de celebrul motor 1.0 EcoBoost, recunoscut la nivel internațional. Uzina din Craiova funcționează în trei schimburi, atât în producția de vehicule, cât și în cea de motoare, având peste 6.600 de angajați.