Cutremur important, în România. Pământul s-a mișcat într-o zonă neobișnuită pentru țara noastră
:format(webp):quality(80)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/02/Cutremur-important-in-Romania.-Pamantul-s-a-miscat-intr-o-zona-neobisnuita-pentru-tara-noastra-800x533.jpg)
INFP a înregistrat un cutremur într-o zonă neobișnuită din România, luni seara. Seismul s-a produs la ora locală 21:35:59 și a avut o magnitudine de 3.2 grade pe scara Richter.
Cutremur în zona Crișana, luni seara
Seismul înregistrat de INFP a avut loc la o adâncime de 2.0 km, într-o zonă în care rar se produc astfel de fenomene. Cel mai apropiat oraș de centrul seismic a fost Arad, aflat la 48 de km.
„În ziua de 17 februarie 2025 la ora 21:35:59 (ora locală a României) s-a produs în CRIȘANA, ARAD un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 2.0km.
Citește și: Seisme în lanț în România după cutremurul de 4,4. Unde s-au produs și ce magnitudine au avut
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 48km NE de Arad, 59km SE de Bekescsaba, 66km S de Oradea, 89km NE de Timișoara”, se arată pe site-ul INFP.
Pe 13 februarie, s-a înregistrat un cutremur de 4.4 grade în zona Vrancea. Acesta a fost urmat de două replici, una de 3.4 și una de 3.5 grade, produse în cursul aceleiași nopți.
„Vrancea poate produce un cutremur de 7.6 grade”
Autoritățile au adus recent în discuție scenariul unui cutremur puternic. Ministrul Dezvoltării a vorbit despre problemele din infrastructură și despre planurile statului pentru a proteja populația, în cazul unui cutremur major.
„Investim în viața oamenilor, în primul rând. Clădirea și pereții din clădire nu sunt decât mijlocul prin care vreau să-l ocrotesc pe cetățean. Drept urmare, noi avem finanțare de la bugetul de stat, 100% nerambursabil, inclusiv în consolidări de risc seismic de blocuri de locuințe cu proprietate exclusiv privată. Adică nu cerem banii înapoi de la cetățeanul proprietar din municipiul București, de pe Bulevardul Magheru, care stă într-un bloc care e clasificat risc seismic I sau II. Statul investește în siguranța lui prin clădirea care este proprietatea lui”, a precizat recent ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Citește și: 12.800 de cutremure în Santorini. Seismologii sunt îngrijorați. Este stare de urgență până pe 3 martie
La rândul său, directorul INFP a declarat că în Vrancea ar putea avea loc un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter.
„Vrancea poate produce un cutremur de 7.6 grade. Nu putem ști când va veni, nimeni nu poate prezice așa ceva. Este posibil să apară un astfel de seism, dar știm unde va fi: în zona Vrancea”, a precizat Constantin Ionescu, directorul INFP, într-o intervenție la Antena 3 CNN.