15 mai 2025 | 09:36

Cristina Deleanu, îndrăgita actriţă din ”Liceenii”, a murit la 84 de ani. Drama care a urmărit-o întreaga viaţă

News
Cristina Deleanu, îndrăgita actriţă din ”Liceenii”, a murit la 84 de ani. Drama care a urmărit-o întreaga viaţă

Lumea artistică românească este din nou în doliu. Actriţa Cristina Deleanu a încetat din viaţă, vestea fiind făcută publică joi de realizatoarea TV Marina Almăşan. Anunţul a fost însoţit de un mesaj profund, care reflectă nu doar pierderea unei mari artiste, ci și durerea personală a unei prietene apropiate.

A murit actrița Cristina Deleanu

„Doamne! Sunt în stare de şoc! Cel mai vechi şi fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puţini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soţie, Cristina Deleanu, nu mai este!”, a scris Almăşan pe pagina sa de Facebook.

Cristina Deleanu, o figură marcantă a teatrului şi televiziunii româneşti, era cunoscută nu doar pentru talentul său, ci şi pentru rafinamentul ei și implicarea socială. Marina Almăşan, care i-a fost apropiată atât pe plan profesional, cât și personal, a descris-o drept un om cu o delicatețe rară și o cultură remarcabilă.

„Mi-a fost la rându-mi bună prietenă, cei doi – familia lor frumoasă – făcând parte din ‘universul meu’, fiindu-mi alături în nenumărate întâmplări ale vieţii, şi personale, dar şi publice. Dincolo de actriţă talentată, Cristina a fost un om de o rară delicateţe sufletească, de o cultură desăvârşită şi, mai mult decât atât, un ‘om al cetăţii’, frământat de tot ceea ce se întâmplă în jurul său”, a adăugat realizatoarea.

Pe lângă activitatea artistică, Cristina Deleanu s-a implicat activ în viața socială. Prin articolele sale, publicate în revista online condusă de Almășan, a abordat problemele profunde ale societății românești. „Condeiul său strălucit mi-a furnizat, în nenumărate rânduri, pentru revista online pe care o conduc, analize de o rară profunzime ale lucrurilor strâmbe din această ţară”, a mai scris jurnalista.

„Vocea Cristinei a tăcut astăzi pentru totdeauna. Familia pe care am admirat-o mereu pentru iubirea şi respectul ce-i stăteau la bază, iată, s-a împărţit: jumătate a rămas pe Pământ, urmând să plângă jumătatea plecată spre Cer… Să-i fie linişte şi frumos Cristinei acolo, în noua Lume spre care a pornit şi să reuşească dragul meu Eugen să treacă peste această cumplită despărţire. Sunt alături de tine, prieten drag!”, și-a încheiat mesajul Marina Almăşan.

Cristina Deleanu, Eugen Cristea și Marina Almășan

O viață marcată de drame

Cristina Deleanu s-a născut la Ploieşti, pe 22 decembrie 1940. A fost una dintre cele mai respectate figuri ale teatrului românesc și un reper de eleganță, demnitate și rafinament. Dispariția sa marchează sfârșitul unei epoci, dar moștenirea lăsată va continua să inspire generații întregi. Deși cel mai cunoscut rol este cel al directoarei din ”Liceenii”, actrița are în palmares multe alte prestații memorabile.

Deși publicul a cunoscut-o ca una dintre cele mai distinse și luminoase figuri ale teatrului românesc, viața Cristinei Deleanu a fost umbrită de tragedii profunde, care i-au modelat destinul încă din copilărie. La numai patru ani, Cristina Deleanu a trecut printr-un moment devastator: și-a pierdut tatăl biologic în timpul unui bombardament aerian.

„Tata stătea mai aproape de ușă, iar suflul bombei l-a ucis. Eu cu mama eram puțin mai în spate. A căzut adăpostul și l-a strivit. Nu o să uit niciodată senzația de pământ în gură. Mama a avut o fractură la picior, iar pe tata nu l-am mai văzut niciodată”, a povestit ea, cu o durere ce nu s-a estompat niciodată, într-un interviu citat de Fanatik.

Cristina Deleanu a vorbit deschis despre copilăria sa, marcată de lipsuri și de greutăți, dar și de muncă susținută. Nu a cunoscut luxul sau facilitățile unei vieți comode.

„Nu am avut o viață plină de bani sau de aventuri extraordinare, ci una simplă, în care am muncit pentru fiecare lucru pe care l-am avut. Părinții mei au trecut prin multe greutăți, pe care le-am simțit și eu mai târziu, în meseria mea”, mărturisea ea.

A crescut cu tată vitreg

După moartea tatălui său, destinul i-a oferit un nou sprijin în persoana lui Nicolae Deleanu, cel care a devenit tatăl ei adoptiv și omul care a reîntregit familia.

„Mama lucra la farmacie, iar într-o zi a intrat acest bărbat – Nicolae Deleanu – și s-a îndrăgostit de ea. A vrut să mă cunoască și, când am întrebat cine este, mama a zis: ‘Doamne-Doamne ni l-a trimis pe tăticul înapoi’. Avea același nume cu tata și a devenit bucuria vieții noastre”, își amintea actrița cu emoție.

Cariera Cristinei Deleanu nu a cunoscut o ascensiune fulgerătoare, ci a fost construită treptat, cu perseverență, dăruire și profesionalism. Recunoașterea publică a venit târziu, dar a fost cu atât mai valoroasă.

„Abia la 70 de ani am fost recunoscută ca om cu notorietate. Nu la 20, 30 sau 40. Dar mă bucur. Merg pe stradă și lumea mă salută, ceea ce înseamnă că oamenii m-au văzut, m-au apreciat și nu m-au uitat”, declara ea cu modestie.

Cariera în teatru și televiziune

După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică în 1962, Cristina Deleanu și-a început cariera la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, unde a jucat în piese precum „Înșir’te mărgărite” de Victor Eftimiu și „Idolul și Ion Anapoda” de George Mihail Zamfirescu. Ulterior, a activat la Teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu și, din 1981 până în 2001, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, interpretând roluri în spectacole notabile precum „Act venețian” de Camil Petrescu, „Titanic vals” de Tudor Mușatescu și „Casa Bernardei Alba” de Federico García Lorca.

Cristina Deleanu a avut o prezență semnificativă și în cinematografie, debutând în filmul „Destine romantice” (1981) și continuând cu roluri în producții precum „Acțiunea Zuzuc” (1983), „Anotimpul iubirii” (1985) și „Liceenii” (1986), unde a interpretat rolul directoarei liceului, devenind un personaj iconic pentru generațiile de adolescenți. A mai apărut în filme precum „Extemporal la dirigenție” (1987), „Moartea unui artist” (1989) și în seriale TV precum „Om bogat, om sărac” (2006) și „Aniela” (2009) .

Vocea distinctivă a Cristinei Deleanu a fost apreciată în numeroase piese de teatru radiofonic, inclusiv „Ceaiul nostru cel de toate zilele”, „Drumul lui Orfeu” și „Orfeu în Infern” . De asemenea, a fost cadru didactic la Academia „Luceafărul” între 1992 și 2000, contribuind la formarea a două generații de actori .

Cristina Deleanu a fost căsătorită cu actorul Eugen Cristea, alături de care a format un cuplu respectat în lumea artistică românească. Împreună, au jucat în diverse spectacole și au participat la evenimente culturale, demonstrând o colaborare profesională și personală de excepție.