04 feb. 2025 | 10:50

Circulă bani falşi în România. Cum îţi poţi da seama că bancnotele pe care le ai în mână nu valorează nimic

Știri social
Circulă bani falşi în România. Cum îţi poţi da seama că bancnotele pe care le ai în mână nu valorează nimic
Se pot gasi bancnote false in Romania

În România, fenomenul bancnotelor false este din ce în ce mai îngrijorător, iar autoritățile se confruntă cu dificultăți în a-l controla și stopa. Recent, pe internet, au început să apară anunțuri prin care se vând bani falși, livrați direct la ușa clientului. Deși bacnotele sunt prezentate ca fiind identice cu cele autentice, vânzătorii avertizează că acestea sunt doar pentru ”recuzită”. Cu toate acestea, sunt mulți care se întreabă cum își pot da seama că banii pe care îi folosesc sunt falși.

Bancnotele false, vândute pe internet la prețuri mici

Bancnotele contrafăcute sunt disponibile pe diverse grupuri de anunțuri, iar prețul este extrem de scăzut. Un anunț recent a dezvăluit că doar cu 9 lei o persoană poate cumpăra bancnote care arată aproape identic cu cele autentice.

Falsificatorul promite că bancnotele au aceleași culori, holograme, textură și dimensiuni ca și monedele emise de Banca Națională a României.

De asemenea, vânzătorul specifică faptul că hârtia folosită este din bumbac 90% și că livrarea se face în toată țara, cu plata ramburs, notează spynews.ro.

Circula bani falsi in Romania 1

Anunt bani falsi

Avertismentul falsificatorilor: bancnotele nu sunt pentru circulație

Deși pot părea identice cu cele originale, falsificatorii de bancnote nu încurajează utilizarea acestora pentru tranzacții. Ei oferă o ”garantie” că sunt doar pentru recuzită și că nu trebuie puse în circulație sau utilizate în scopuri frauduloase.

Astfel, vânzătorul include un avertisment clar în anunț: ”Atenție! Aceste exemplare sunt strict pentru recuzită, nu se folosesc pentru fraudă sau pentru a le pune în circulație! Strict pentru poze, videoclipuri!”.

Deși este greu de crezut că cineva ar putea să pună în aplicare astfel de recomandări, legislația română pedepsește strict punerea în circulație a bancnotelor false, nu utilizarea lor ca recuzită.

Cum să identifici bancnotele false

În fața unei bancnote care ți se pare suspectă, există câteva metode simple prin care poți verifica dacă este falsă. În primul rând, bancnotele autentice au un material special – hârtie sau polimer – și o textură distinctă.

În plus, verfică hologramele și elementele de siguranță, cum ar fi filigranul sau banda de siguranță. Încearcă să ții bancnota la lumină, iar dacă observi orice diferență în modul în care se reflectă lumina, aceasta poate fi un semn că este falsă. De asemenea, poți verifica semnele tactile, cum ar fi sigla băncii centrale sau elemente embossate care sunt greu de copiat.

Chiar și în cazul în care bancnota pare perfect autentică, este important să nu o folosești decât în locuri care au echipamente de verificare a monedei. În caz contrar, riscul de a fi prins cu bani falși poate duce la probleme legale serioase.