13 feb. 2025 | 19:43

Cine a fost Sfântul Valentin şi de ce sărbătorim Ziua Îndrăgostiţilor pe 14 februarie. Primul Valentine’s Day, celebrat în anul 496

Știri social
Cine a fost Sfântul Valentin şi de ce sărbătorim Ziua Îndrăgostiţilor pe 14 februarie. Primul Valentine's Day, celebrat în anul 496

Ziua Îndrăgostiților, cunoscută la nivel internațional sub denumirea de Valentine’s Day, este dedicată iubirii și afecțiunii, fiind sărbătorită anual pe 14 februarie. Aceasta poartă numele Sfântului Valentin, un personaj legendar considerat protectorul îndrăgostiților. În această zi, oamenii din întreaga lume își exprimă sentimentele prin cadouri simbolice, precum flori, bomboane de ciocolată sau felicitări romantice.

Originea Zilei Îndrăgostiților

Istoria acestei sărbători este marcată de numeroase legende, unele dintre ele legate de festivalul roman Lupercalia, celebrat la mijlocul lunii februarie. Acest ritual păgân simboliza venirea primăverii și era asociat cu fertilitatea și formarea de noi cupluri. Mai târziu, Biserica a ales să creștineze această sărbătoare, legând-o de martiriul Sfântului Valentin.

Sfântul Valentin este o figură istorică enigmatică, despre care există mai multe versiuni. Una dintre cele mai populare povești spune că el a fost un preot care a trăit la Roma, în secolul al III-lea. Pe atunci, împăratul Claudius al II-lea interzisese căsătoriile tinerilor, crezând că bărbații necăsătoriți deveneau soldați mai buni. Sfântul Valentin a sfidat această lege și a oficiat căsătorii în secret, motiv pentru care a fost arestat și condamnat la moarte.

Citește și: Avertismentul de la Protecția Consumatorului pentru toții românii care celebrează Valentine’s Day. La ce păcăleli și fraude te poți aștepta

O altă legendă vorbește despre Valentin din Terni, un episcop care ar fi fost executat de același împărat pentru că ajuta creștinii să evadeze din închisorile romane. În plus, o poveste emoționantă susține că un deținut numit Valentin s-a îndrăgostit de fiica temnicerului și, înainte de execuție, i-a trimis o scrisoare semnată „de la Valentinul tău”, expresie folosită și astăzi în mesajele romantice.

Prima sărbătorire a Zilei Îndrăgostiților

Ziua Sfântului Valentin a fost oficial instituită în anul 496, când Papa Gelasius I a declarat 14 februarie drept zi de comemorare a sfântului martir. Astfel, Biserica a pus capăt festivalului păgân Lupercalia, transformând data într-o sărbătoare creștină a iubirii.

Citește și: Legenda Sfântului Valentin sau sărbătoare păgână cu sacrificii de sânge?!

De-a lungul timpului, tradiția s-a răspândit și a evoluat, devenind un prilej pentru oameni de a-și declara dragostea. În secolul al XVII-lea, Ziua Îndrăgostiților era deja populară în Anglia, iar cel mai vechi mesaj romantic scris în limba engleză datează din 1477.

Valentine’s Day în lume

Astăzi, Ziua Îndrăgostiților este celebrată în multe țări, de la Statele Unite și Franța până la Australia și Japonia. În America, obiceiul de a oferi felicitări a început în anii 1700, iar în 1840, Esther A. Howland a revoluționat tradiția prin crearea primelor felicitări de Valentine’s Day. Ea este cunoscută drept „Mama Zilei Îndrăgostiților” datorită designului sofisticat al creațiilor sale.

Citește și: Surpriza Google pentru toți îndrăgostiții, ”mesajul” de Valentine`s Day: cum celebrează Ziua Îndrăgostiților 2023

Potrivit Greeting Card Association, anual se trimit peste un miliard de felicitări de Valentine’s Day, ceea ce face ca această sărbătoare să fie a doua ca popularitate, după Crăciun. Interesant este faptul că 85% dintre felicitări sunt cumpărate de femei, semn că romantismul este încă viu și apreciat.