Cel mai negru scenariu pentru Santorini. Localnicii fug disperaţi de teama unui cutremur major: „Te aștepți ca stânca să cadă în orice moment”
:format(webp):quality(80)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/02/Cel-mai-negru-scenariu-pentru-Santorini.-Localnicii-fug-disperati-de-teama-unui-cutremur-major-Te-astepti-ca-stanca-sa-cada-in-orice-moment-800x533.jpeg)
Activitatea seismică intensă de pe insula Santorini i-a determinat pe localnici să fugă în panică, temându-se de un posibil cutremur major sau chiar de o erupție vulcanică. Peste 10.000 de persoane au părăsit insula, iar autoritățile au declarat stare de urgență în zonă, în fața unei crize care ar putea dura săptămâni sau chiar luni.
Oamenii se tem de un cutremur major sau de un tsunami devastator
Santorini a fost zguduită de sute de cutremure în ultima săptămână, iar localnicii trăiesc într-o continuă stare de panică. Potrivit profesorului Kostas Synolakis, specialist în dezastre naturale, activitatea seismică poate duce la un cutremur puternic, precum cel din 1956.
Atunci, un seism cu magnitudinea de 7,5 a provocat un tsunami devastator, notează cotidianul Kathimerini. Aceasta a dus la 53 de morți și la numeroase răniți.
”Dacă va exista un cutremur cu tsunami, cel mai rău scenariu ar fi o replică a evenimentului din 1956”, a explicat expertul.
În plus, autoritățile elene au fost nevoite să evacueze peste 10.000 de oameni din insulă, majoritatea rezidenți permanenți, deși și un număr mic de turiști au părăsit insula.
Un posibil vulcan activ și alunecări de teren iminente
Însă, teama localnicilor nu se limitează doar la cutremure. Seismologii nu exclud posibilitatea unei erupții vulcanice pe Santorini sau Kolumbo, două dintre cele mai periculoase vulcane din zonă.
În ciuda faptului că profesorul Synolakis consideră că erupțiile vulcanice mici sunt frecvente la fiecare 50 de ani, îngrijorarea rămâne ridicată, având în vedere activitatea seismică prelungită. Localnicii sunt, de asemenea, preocupați de alunecările de teren care ar putea fi provocate de cutremurele repetate.
”Te aștepți ca stânca să cadă în orice moment”, a declarat o femeie în vârstă, potrivit publicației elene Ekathimerini, care a trăit deja cutremurul din 1956 și care consideră că actualele zguduiri sunt mult mai înfricoșătoare.
Măsuri de prevenire și pregătire pentru cel mai rău scenariu
Autoritățile elene sunt în alertă maximă și au implementat măsuri de prevenire pentru a proteja atât localnicii, cât și turiștii. Premierul Kyriakos Mitsotakis a asigurat populația că se monitorizează constant activitatea seismică și că statul este pregătit să intervină rapid în fața unui dezastru iminent.
”Sperăm ca acest fenomen să se încheie rapid și insula să revină la normal”, a declarat Mitsotakis, adăugând că pregătirea și prevenirea sunt esențiale.
În timp ce localnicii și autoritățile speră că acest fenomen se va stinge curând, expertul Synolakis avertizează că ”vulcanul Santorini este activ și continuă să ne trimită semnale de alarmă”.