Ce se întâmplă dacă nu semnezi amenda primită în trafic. Avertismentul Poliţiei Rutiere
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2025/03/Ce-se-intampla-daca-nu-semnezi-amenda-primita-in-trafic.-Avertismentul-Politiei-Rutiere.jpg)
Mulți șoferi consideră că, refuzând să semneze un proces-verbal de contravenție, pot evita sancțiunea sau își pot spori șansele de a o anula în instanță. Însă, potrivit noilor reglementări din Codul Rutier 2025, semnătura contravenientului nu este un element obligatoriu pentru validitatea unei amenzi. Așadar, ce se întâmplă dacă refuzi să semnezi amenda primită în trafic?
Ce face polițistul dacă refuzi să semnezi amenda
Cele mai întâlnite sancțiuni rutiere sunt aplicate pentru depășirea limitei de viteză, folosirea telefonului mobil fără handsfree sau nepurtarea centurii de siguranță. În astfel de cazuri, unii șoferi nu sunt de acord cu sancțiunea și refuză să semneze procesul-verbal. Motivele pot varia: fie se consideră nevinovați, fie consideră că amenda este prea mare.
Citește și: Amendă record de 1.200 de lei pentru un biciclist în București. Ce echipament obligatoriu i-a lipsit
Însă, conform noilor reglementări, refuzul de a semna nu anulează sancțiunea și nici nu influențează șansele unei contestații în instanță. Conform legii, polițistul rutier sau local este cel care constată contravenția și aplică sancțiunea. Dacă șoferul refuză să semneze procesul-verbal, agentul constatator trebuie să facă o mențiune în document privind acest refuz.
În astfel de cazuri, polițistul trebuie să aibă un martor care să confirme că șoferul a fost prezent, dar a refuzat semnătura. Datele martorului (nume, prenume, CNP) vor fi menționate în procesul-verbal. Dacă nu există un martor, polițistul va preciza motivele care au condus la încheierea procesului-verbal fără semnătură.
Procesul-verbal este valabil chiar și fără semnătură
Legea stabilește clar că refuzul de a semna nu anulează procesul-verbal. Mai mult decât atât, polițistul poate constata contravenția și cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate (radare, camere de supraveghere, sisteme de monitorizare), fără a fi nevoie de confirmarea unui martor.
Articolul 109, alineatele (2) și (3) din OUG 195/2002 precizează că procesul-verbal poate fi încheiat chiar și în lipsa contravenientului, dacă identitatea acestuia a fost stabilită. Astfel, chiar dacă șoferul contestă amenda în instanță, faptul că nu a semnat procesul-verbal nu îi crește șansele de câștig.
Cum poți anula o amendă rutieră
Pentru ca o amendă de circulație să fie validă, procesul-verbal trebuie să conțină următoarele informații esențiale:
- Numele și prenumele agentului constatator;
- Numele și prenumele contravenientului;
- Codul numeric personal sau datele firmei (în cazul persoanelor juridice);
- Fapta săvârșită și data comiterii acesteia;
- Semnătura agentului constatator.
Dacă oricare dintre aceste elemente lipsește, procesul-verbal poate fi declarat nul de către instanță. De asemenea, o amendă poate fi anulată dacă descrierea faptei nu este clară sau dacă există erori procedurale, cum ar fi folosirea unui aparat radar care nu a fost calibrat corespunzător.
Șoferii au 15 zile la dispoziție pentru a contesta amenda rutieră, termen care începe fie de la primirea procesului-verbal, fie de la data întocmirii acestuia, dacă șoferul a refuzat să semneze.