11 mai 2025 | 15:55

Bancnotele care nu vor mai fi acceptate la BRD. Decizia vizează toate sucursalele din țară

Știri social
Bancnotele care nu vor mai fi acceptate la BRD. Decizia vizează toate sucursalele din țară
Ce bancnote nu vor mai fi acceptate la ghiseele BRD

Clienții BRD care dețin bancnote de 50 de dolari americani trebuie să fie atenți: banca a anunțat că nu va mai accepta acest tip de cupiură în nicio sucursală din România. Decizia este una temporară și vizează creșterea siguranței în operațiunile cu valută.

Bancnotele de 50 USD, respinse temporar de BRD

Banca Română de Dezvoltare (BRD) a transmis un comunicat oficial prin care anunță că, începând din această perioadă, bancnotele de 50 USD nu mai sunt acceptate în tranzacții desfășurate în agențiile sale. Restricția este valabilă la nivel național și are caracter temporar, fiind introdusă din rațiuni de eficiență și securitate.

”Stimați clienți, vă informăm că, temporar, bancnotele de 50 USD nu sunt acceptate. Vă recomandăm să utilizați alte cupiuri. Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri”, a transmis banca prin intermediul canalelor oficiale.

Clienții sunt încurajați să opteze pentru cupiuri de 20, 100 sau 10 dolari, sau să recurgă la metode alternative de plată, precum transferurile bancare sau cardurile valutare.

De ce sunt evitate anumite cupiuri de bancnote

Potrivit specialiștilor consultați de publicația money.ro, există mai multe motive pentru care o bancă poate decide să nu mai accepte temporar o anumită bancnotă. În cazul de față, bancnota de 50 USD este considerată una dintre cele mai falsificate din lume.

În ultimii ani, în România au existat incidente în care rețele infracționale au introdus în circulație dolari falși, provocând pierderi semnificative pentru sistemul bancar. Un alt motiv are legătură cu limitările echipamentelor de verificare automată.

Dispozitivele folosite în sucursale pot avea dificultăți în detectarea falsurilor de calitate ridicată, iar pentru a preveni riscurile, instituțiile bancare pot decide să suspende temporar acceptarea anumitor cupiuri.

În plus, politica internă a fiecărei bănci poate prevedea măsuri de prevenție în funcție de contextul financiar și legal actual. BRD a adoptat această decizie în cadrul unei strategii de reducere a expunerii la risc în operațiunile valutare.

Riscul de falsificare a bancnotelor euro rămâne scăzut

Deși măsura anunțată de BRD vizează dolarul american, subiectul ridică din nou problema siguranței bancnotelor în general. Potrivit unui raport recent al Băncii Centrale Europene (BCE), în 2024 au fost retrase din circulație aproximativ 554.000 de bancnote euro falsificate. Totuși, autoritățile europene dau asigurări că fenomenul este sub control:

”Riscul ca o persoană să primească o bancnotă contrafăcută rămâne foarte scăzut. Doar 18 bancnote false există la un milion de bancnote autentice în circulație.”