16 apr. 2025 | 11:03

Alimentele de bază care se scumpesc după Paşte. Diferenţa de preţ va fi destul de mare: „Un prag de cel puțin 15% tot va exista” EXCLUSIV

Știri social
Alimentele de bază care se scumpesc după Paşte. Diferenţa de preţ va fi destul de mare:
EXCLUSIV
Foto: Pixabay

După Paște, vine Apocalipsa scumpirilor! Comercianții se așteaptă la creșteri semnificative ale prețului unor produse de bază precum carnea de porc și ouăle. Una peste alta, sărbătoarea pascală are șanse mari să devină unul dintre ultimele ocazii de a cumpăra la prețurile actuale.

„Avem o febră aftoasă în zona granițelor țării. Asta duce automat la scumpiri, fiindcă România importă, și nu de ieri, de azi, cam 80% din totalul cărnii de porc necesară consumului intern. Nu pot estima cu exactitate pragul scumpirii, fiindcă asta va depinde mult și de alți factori, precum inflația sau influența contextului internațional, dar mă tem că un prag de cel puțin 15% tot va exista.

De asemenea, vom avea scumpiri fără doar și poate și la ouă, fiindcă criza din SUA nu s-a încheiat. Suntem, la acest capitol, puțin norocoși, întrucât am intrat în sezonul de producție al găinilor, dar asta nu ne va scuti de majorări de tarife. Poate doar îl va diminua. Și în acest caz cred că vom avea creșteri cu cel puțin zece procente”, a declarat în exclusivitate pentru playtech.ro Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Comercianților Mici și Mijlocii din România.

Ce alte alimente s-ar putea scumpi după Paștescu

De asemenea, în opinia sa, e de așteptat și majorarea prețului cafelei, cel mai probabil cu 15 – 20 de procente.

„Europa de vest se confruntă deja cu majorarea prețului cafelei. Norocul nostru e că consumăm și importăm cafea din diverse colțuri ale planetei, nu doar din America de Sud și asta ne va ajuta să nu scoatem sume foarte mari din buzunare pentru această mică plăcere”, a adaugat Paraschiv.

El a vorbit și despre alte două majorări de preț înregistrate deja, atât la cacao, cât și la margarină. Dacă în cazul produsului de export, explicația se datorează capriciilor naturale, în ceea ce privește majorarea prețului la margarina, cu cel putin 17 procente, Feliciu Paraschiv a pus creșterea pe seama faptului că producătorii au profitat de perioada Postului Mare, în care românii evită consumul de unt și alte alimente pe care un creștin practicant evită să le mănânce în post, preferându-le pe cele recomandate de către Biserică.

Cât despre carnea de miel, foarte căutată în perioada pascală, Feliciu Paraschiv e de părere că se va consuma cam aceeași cantitate ca și în anii precedenți.

„Nimeni nu știe exact țn tara asta câtă carne de oaie mănâncă românul. Și asta din mai multe motive! O dată fiindcă 90% din carnea de miel e nefiscalizată. Sunt zeci de mii de români care preferă să-și cumpere carnea de miel din surse care nu au nicio legătură cu comerțul fiscalizat. Ori știu crescători, ori au acces la stâne, direct sau prin interpuși. Ce e clar e faptul că kilogramul de carne de miel va avea și în 2025 același pret ca anul trecut, adică 40 – 45 de lei.

Cum iarna a fost mai blândă, oile au fătat mai devreme, iar mieii de anul acesta sunt mai mari ca cei din 2024. Dacă în 2024 am avut miei de 8-10 kilograme, anul acesta un miel va depăși cu siguranță si 15 kilograme, poate chiar mai mult!”, indică același oficial.

El adaugă că a aflat că în comerț au apărut anul acesta și miei din Australia.

„Niște comercianți mai deștepți au crezut că dau lovitura și au importat anul acesta miel din Australia, adus congelat, dar nu cred că va prinde. Va fi aceeași poveste ca și cu acele ouă aduse din Ucraina și rebotezate la noi cu firma < Drag de România mea >. Românii s-au prins de mişcare și au preferat produsele autohtone, mai ales că între timp ştiu căî ucrainenii nu respectă regulile clare ale producătorilor din Uniunea Europeană”, mai spune acelasi Feliciu Paraschiv.