Dacia Duster, așa cum nu ai văzut-o niciodată. Cum arată varianta „gata de război”

de: Iulia Kelt
24 05. 2024

În perioada 22-24 mai, la București, pe platforma Romaero Băneasa, are loc Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, cel mai important eveniment regional dedicat apărării și securității, la care a fost prezentată și o Dacia Duster aparte.

Ajunsă la a IX-a ediție, expoziția BSDA 2024 se desfășoară pe o suprafață de 50.000 de metri pătrați și reunește peste 400 de producători de tehnică militară din mai mult de 30 de țări membre sau partenere NATO. Aceștia își prezintă cele mai noi produse și servicii din domeniul apărării și securității.

Cine și ce expune la BSDA 2024

Printre expozanți se numără și forțele armate americane, care au adus la BSDA 2024 un avion F-35A, un tanc de luptă M1A2 Abrams Sepv3, un elicopter de atac AH-64D Apache, un elicopter multirol Black Hawk și un avion de transport C-130J Hercules.

Turcia este reprezentată de compania Otokar, care expune un transportor blindat de trupe amfibiu Arma 8×8 cu turelă Mizrak 30.

Forțele armate române participă cu numeroase echipamente moderne. Printre acestea se numără un sistem sol-aer Patriot, un lansator HIMARS, blindate Piranha 5 și Piranha 3 în diverse configurații, avioane F-16 și C-27J Spartan, precum și elicoptere IAR-330 Puma.

Dacia Duster șenilată, atracția principală a evenimentului

O atracție deosebită la BSDA 2024 este Dacia Duster șenilată, pregătită să înfrunte cele mai dificile terenuri. Acest model este echipat cu un sistem 4×4 de șenile, potrivit pentru zăpadă, noroi și nisip. Sistemul este format din patru unități separate, montate în locul roților.

Șasiul vehiculului este compus dintr-un cadru metalic articulat, braț de torsiune din oțel galvanizat și șenile de cauciuc cu protecție din aramidă.

Lățimea șenilei este de 300 mm, iar profilul de autocurățare are 30 mm. Osilele sunt de înaltă rezistență, necesitând mentenanță minimă.

Dusterul șenilat are o lățime de 2160 mm și o gardă la sol de 210 mm. Viteza maximă pe care o poate atinge este de 60 km/h, iar sistemul funcționează într-un regim termic variabil între -40 și 60 de grade Celsius.

Dimensiunile fiecărei șenile sunt: lungime de 1000 mm, lățime de 350 mm, înălțime de 780 mm și o greutate de 111 kg. Interiorul vehiculului nu a suferit modificări, rămânând în configurația originală de fabrică.

Vehiculul este folosit, în prezent, inclusiv de Jandarmeria Română