ANALIZĂ Când ar putea fi noi alegeri pentru președinte în România. Scenariile care sunt luate în calcul, imediat după anularea pronunțată de CCR
Curtea Constituțională a României a decis vineri, 6 decembrie 2024 anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, susținut în țara noastră pe data de 24 noiembrie 2024. Decizia a fost anunțată prin comunicat oficial, însă nu a fost publicată încă și motivarea ei. Aceasta este așteptată, în aceste zile, de către toți actorii politici și societatea civilă din România. Când vor avea loc noi alegeri pentru președinte, este întrebarea care stă pe buzele tuturor, în aceste momente.
Anularea turului I al alegerilor prezidențiale, situațuie fără precedent în România
Desecretizarea documentelor din CSAT a luminat puțin culisele acestor alegeri, care nu au avut echivalent în istoria postdecembristă a țării noastre. Ce au arătat aceste documente, de fapt? Au explicat cum România a fost supusă unui atac hibrid din exterior și că votul românilor a fost influențat și manipulat direct cu investiții străine, preponderent rusești. Mai exact, toți cei care au avut un interes în jocul politic din România au pus umărul la această campanie de manipulare. În total, peste 50 de milioane de euro, bani care ar putea fi dovediți prin acte justificative, se pare, dar suma poate fi mult mai mare!
Situația din România a atras atenția marilor puteri de pe scena politică a lumii. Germania așteaptă și ea alegeri, iar ce s-a întâmplat la noi a fost o lecție de manual pentru ce îi putea aștepta și pe ei. De ce o să vă întrebați acum…. Pentru că Rusia are tot interesul să destabilizeze un Occident care îi este tot mai potrivnic și care o izolează tot mai mult. Cu NATO și UE dezbinat, ar avea un dușman slab și mai ușor de controlat.
Reacția UE și SUA validează decizia de anulare a alegerilor
Ceea ce avem acum: avem dovezi că alegerile au fost manipulat decisiv și cel mai probabil asta va fi și temeiul din motivarea Curții, rămâne de văzut dacă mmai sunt, și sigur vor mai fi, și alte ”capete” de anulare.
Când își termină Klaus Iohannis mandatul?
Cu alegeri prezidențiale și parlamentare în același timp, fără guvern și cu un președinte care își termină mandatul, ne întrebăm cine va organiza noile alegeri și cum, sub ce temei legal. Trebuie să știm de la început că această situație este fără precedent și ea nu a fost prevăzută nici în Constituția României, nici în alte legi cu caracter constituțional. Așadar, organele abilitate vor decide care va fi procedura de urmat în acest sens. Până atunci, nu putem face decât scenarii, iar asta au spus toți experții în drept constituțional și politicienii care au reacțiobat până acum.
Trebuie să știm că președintele Klaus Iohannis își termină mandatul în momentul în care noul președinte este învestit în funcție prin depunerea jurământului. Așadar, până nu avem un nou președinte, Iohannis rămâne în funcție. Cel puțin, așa arată aspectele legale de până acum, dacă forurile competente nu descoperă alt aspect al legii.
Oricum ar fi, este nevoie ca o serie de legi speciale să acopere vidul legislativ în baza căruia se vor organiza noile alegeri. Prelungirea mandatullui președintelui, conform Constituției, se poate face doar în anumite situații cum ar fi starea de asediu sau de urgență. Doar Guvernul și Parlamentul pot asigura cadrul legal pentru a fi prevăzută o nouă situație, în acest caz.
Când se vor organiza noi alegeri în România?
În orice variantă am intra, noi alegeri în România nu se vor putea organiza mai devreme de 2 sau chiar 3 luni. Trebuie spus că procesul electoral se reia de la 0, iar asta înseamnă că noii candidați trebuie să adune noi semnături, să își depună din nou candidatura, aceasta să fie validată, apoi să se organizeze o nouă campanie și abia apoi să se țină din nou primul tur de scrutin.
Așadar, ne putem aștepta la alegeri pentru președintele României în martie 2025. Aceasta este vehiculată ca cea mai apropiată dată posibilă din punct de vedere tehnic, urmând a fi stabilit un nou calendar al scrutinului prezidențial.