Atributul cheie care te face mai atrăgător nu este umorul sau inteligența, conform unui studiu

de: Cojocaru Cristian
25 09. 2024

Într-o societate în care aspectul fizic are o importanță majoră, mulți oameni sunt dispuși să facă schimbări semnificative în viața lor pentru a părea mai atrăgători. De la actualizarea garderobei până la alegerea unei coafuri noi, eforturile de a îmbunătăți frumusețea fizică sunt numeroase. Totuși, un nou studiu sugerează că adevărata frumusețe nu depinde doar de exterior, ci de un atribut cheie neașteptat.

Cum influențează prosocialitatea percepția asupra frumuseții

Deși umorul și inteligența sunt adesea primele trăsături care ne vin în minte atunci când ne gândim la ce face o persoană atrăgătoare, cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au descoperit că bunătatea, cunoscută și sub numele de prosocialitate, joacă un rol mult mai important în evaluarea frumuseții fizice. În cadrul studiului publicat în British Journal of Social Psychology, echipa condusă de Dr. Natalia Kononov a analizat impactul acțiunilor care beneficiază alte persoane, cum ar fi cooperarea și bunătatea, asupra percepției atractivității fizice.

„Prosocialitatea, datorită rolului său esențial în relațiile umane, influențează în mod unic evaluările atractivității fizice”, au explicat cercetătorii. Într-un set de zece experimente care au implicat 4.192 de participanți, aceștia au fost rugați să evalueze cât de atrăgători considerau că sunt oameni pe baza fotografiilor de pașaport ale unor bărbați și femei zâmbitori, însoțite de descrieri ale personalității acestora.

Bunătatea cântărește mai mult decât umorul și inteligența

Descrierile folosite în experiment au inclus trăsături precum participarea la activități de voluntariat (indiciu al bunătății), umorul și inteligența. După ce au vizualizat imaginile și au citit descrierile, participanții au fost invitați să evalueze cât de frumoși considerau că sunt oamenii din fotografii. Rezultatele au arătat că, indiferent de experiment, persoanele considerate prosociale au fost evaluate ca fiind mai atractive din punct de vedere fizic.

Surprinzător, prosocialitatea a avut un impact mai mare asupra evaluărilor de frumusețe decât umorul sau inteligența. Acest lucru subliniază un aspect adesea neglijat în discuțiile despre frumusețe: personalitatea, în special bunătatea, poate amplifica percepția asupra atractivității fizice. „Deși alte trăsături de personalitate au meritele lor, acest studiu demonstrează că prosocialitatea influențează semnificativ evaluările de frumusețe mai mult decât alte trăsături pozitive, precum umorul sau inteligența”, a explicat echipa de cercetători.

Rezultatele au arătat că, în toate cele 10 experimente, persoanele prosociale au fost considerate mai atrăgătoare din punct de vedere fizic. (Sursă: Dailymail)

Importanța prosocialității în societatea de astăzi

De-a lungul timpului, alte studii au relevat o serie de factori care influențează frumusețea fizică, printre care se numără simetria facială, flirtul și încrederea în sine. Totuși, impactul bunătății asupra atractivității fizice a fost, până acum, insuficient explorat. Acest nou studiu aduce o perspectivă diferită asupra felului în care este percepută frumusețea în societatea noastră, într-o epocă în care se pune adesea accentul pe aspectul exterior.

Cercetătorii speră că aceste descoperiri vor aduce în prim-plan rolul central pe care îl are prosocialitatea în modelarea percepțiilor noastre despre frumusețe. Ei subliniază, de asemenea, că la un nivel individual, angajarea în acte de bunătate și întrajutorare ar putea genera evaluări mai favorabile ale aspectului fizic. Astfel, frumusețea nu este doar o chestiune de simetrie facială sau de carismă, ci și de cum alegem să ne comportăm față de ceilalți.

Prin urmare, dacă îți dorești să îți îmbunătățești percepția atractivității, poate că răspunsul nu constă în schimbarea hainelor sau învățarea de noi glume, ci în manifestarea unui comportament altruist.