25 mart. 2023 | 21:53

Un bărbat complet orb și-a recăpătat vederea după un autotransplant de cornee. Intervenția este o premieră mondială în medicină

ȘTIINȚĂ
Un bărbat complet orb și-a recăpătat vederea după un autotransplant de cornee. Intervenția este o premieră mondială în medicină

Revoluție în medicină după ce un bărbat și-a recăpătat vederea în urma unui autotransplant de cornee. Află cum a fost posibil o asemenea premieră medicală.

Un italian de 83 de ani și-a recăpătat vederea în ochiul drept datorită unei noi reconstrucții oculare cu autotransplant din ochiul stâng, complet pierdut timp de 30 de ani. Operația a fost efectuată de oculiștii Enrica Sarnicola, Enza Suozzo, Vincenzo Sarnicola și Michele Reibaldi la Torino, Italia. Operația a fost un real succes în urma prelevării țesutului.

„Când m-am trezit și am început să văd forma degetelor și a mâinii mele a fost ca și cum m-aș fi născut din nou”, a spus pacientul după operație.

Bărbatul a fost operat acum două săptămâni în Orașul Sănătății din Torino de profesorii Michele Reibaldi și Vincenzo Sarnicola și, după operație, la doar patru ore, și-a recăpătat vederea la ochiul drept.

Pacientul nu mai vedea cu ochiul stâng de aproape 30 de ani din cauza orbirii ireversibile. În ceea ce priveşte vederea la ochiul drept, acesta începuse să și-o piardă progresiv în urmă cu șase ani din cauza unei patologii rare, pseudopemfigoid ocular, care face corneea opacă.

Bărbatul complet orb și-a recăpătat vederea după doar câteva ore

În ultimii ani, medicii au încercat să reconstruiască ochiul drept, dar fără succes, deoarece suprafața globului era grav deteriorată și nu mai era funcțională. În operația fără precedent de acum două săptămâni „a fost efectuat un transplant a întregii suprafeţe oculare, aceasta fiind luată de la ochiul stâng. Astfel, nu a fost prelevata doar corneea, ci și o parte din sclera și întreaga conjunctivă, inclusiv celulele stem limbale”.

„Pacientul, din cauza problemelor retiniene și-a pierdut iremediabil ochiul stâng, în timp ce în cel drept acesta a menținut un potențial de recuperare care, totuși, era inutil cu transplanturile tradiționale”, a explicat profesorul Reibaldi.

recăpătat vederea

Echipa de medici care au reusit transplantul in premiera

Operația a constat în îndepărtarea de la ochiul stâng „irecuperabil din punct de vedere funcțional dar cu corneea și suprafața oculară în stare bună de sănătate, toată conjunctiva, toată corneea și doi milimetri de scleră”. În acest fel, o treime din ochiul stâng a fost autotransplantată în cel drept, pe care l-au putut reface.

„Intervenția a fost extraordinară și pacientul a revăzut după două săptămâni și se mișcă independent. Suntem foarte încântați și sperăm că succesul la ochiul drept este de durată, deoarece a fost reconstruit cu țesuturile proprii ale pacientului și potențial fără probleme de respingere”, au concluzionat aceștia.

În poza de deschidere se află bărbatul după ce a reușit să își vadă din nou mâinile și degetele, fiind uimit că şi-a recuperat vederea.