03 iun. 2023 | 19:22

Șoferii care beau apă în timp ce conduc sunt amendați conform Codului Rutier din Marea Britanie. De ce au impus această masură autoritățile din Regat

AUTO
Șoferii care beau apă în timp ce conduc sunt amendați conform Codului Rutier din Marea Britanie. De ce au impus această masură autoritățile din Regat

Anumite obiceiuri din timpul sezonului cald precum purtarea de șlapi la volan, poate aduce amenzi usturătoare șoferilor din Marea Britanie. Mai mult, șoferii care beau apă în timp ce conduc se pot alege cu o amendă considerabilă dacă sunt prinși făcând acest gest la volan.

Temperaturile crescute din Marea Britanie a ultimilor ani determină britanicii să iasă tot mai mult în natură și cum pot ajunge acolo mai repede dacă nu cu mașina. Cu toate acestea, șoferii au fost îndemnați să ia în considerare anumite reguli prevăzute de Codul Rutier pe care este posibil nici să nu știe că le încalcă, riscând amenzi uriașe și puncte de penalizare.

Experții de la ATS Euromaster au subliniat câteva obiceiuri neașteptate care ar putea duce la penalizarea șoferilor în această vară, dintre care unul fiind consumul de apă la volan. Deși nu este ilegal să bei o băutură fără alcool în timpul şofatului, conducătorii auto pot fi luați prin surprindere de o amendă în cazul în care nu dețin controlul în siguranță al mașinii. Regula 148 din Codul Rutier spune că „conducerea în siguranță necesită concentrare”.

Acest lucru le-ar putea aduce o amendă la fața locului de 100 de lire sterline și 3 puncte dacă concentrarea lor este afectată de consumul unei băuturi fără alcool la volan, iar în cazuri mai grave, atunci când un potențial incident este cauzat de această conduită, amenda poate ajunge până la 2.500 de lire sterline.

În timp ce vara este ideal să porți o pereche de șlapi, se recomandă ca atunci când te afli la volan, să renunți la acest tip de încălțăminte. Regula 97 din Codul Rutier prevede că îmbrăcămintea și încălțămintea nu ar trebui să îi împiedice pe șoferi să utilizeze toate comenzile mașinii.

Șoferii din Marea Britanie pot primi o amendă usturătoare dacă beau apă la volan

În cazul șlapilor, aceștia pot aluneca și ajunge sub pedale, împiedicând acționarea frânei. Acest lucru ar putea aduce o amendă pe loc de 100 de lire sterline, iar dacă rezultatul este unul grav, atunci amenda poate ajunge până la 5.000 de lire sterline, nouă puncte de penalizare și chiar suspendarea permisului de conducere.

De asemenea, conducerea unui autovehicul atunci când șoferul suferă de febra fânului și imposibilitatea de a conduce un vehicul din cauza iritației oculare, tusei sau a strănutului, poate aduce unui șofer britanic o amendă de până la 2.500 de lire sterline.

O soluție simplă de a lua comprimate pentru febra fânului ar putea expune șoferii la un risc suplimentar, deoarece aceștia pot fi condamnați pentru consum de droguri legale care afectează capacitatea de a conduce și produce somnolență, lucru pedepsit de lege cu o amendă suplimentară de până la 5.000 de lire sterline.

Lipsa ventilației în mașină ar putea aduce probeleme șoferilor, potrivit Regulii 237 din Codul Rutier în care este menționat faptul că vehiculele trebuie să fie bine ventilate „pentru a evita somnolența”. Acest lucru înseamnă că șoferii ar treui să se asigure că mențin fereastra deschisă acolo unde este posibil.

Neutilizarea corectă a ventilației în mașină ar putea aduce șoferilor amenzi de până la 5.000 de lire sterline în cele mai grave cazuri și trei puncte pe permis. Conform Regulii 237 din Codul Rutier, șoferii trebuie să încetinească sau să oprească dacă sunt „orbiți de lumina puternică a soarelui”.

Un studiu ATS Euromaster a dezvăluit că 60% dintre șoferi nu își reduc viteza atunci când există lumina puternică a soarelui. Nu numai că este important să încetinești, însă dacă  un șofer britanic nu controlează adecvat autovehicul pe drum, acesta poate lua o amendă cuprinsă între 1.000 și 5.000 de lire sterline și trei puncte pe permis.