07 ian. 2023 | 10:00

Se întâmplă cu pensiile românilor în ianuarie, februarie 2023: vor exista întârzieri și toți pensionarii trebuie să știe ce urmează

ACTUALITATE
Se întâmplă cu pensiile românilor în ianuarie, februarie 2023: vor exista întârzieri și toți pensionarii trebuie să știe ce urmează

Pensionarii români, în mare lor majoritate, trec printr-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere financiar. Partea bună este că există mai multe mecanisme pregătite de autoritățile române pentru ca aceștia să nu aibă probleme cu banii, mai ales când vine vorba de plata facturilor la energie.

În această săptămână, ministrul Muncii a făcut mai multe anunțuri importante legate de plata pensiilor în următoarea perioadă, mai ales că, după sărbători, românii sunt și mai presați financiar decât în decembrie, din cauza cheltuielilor adiționale. Singurul lucru bun ieșit din încălzirea globală este că temperaturile semnificativ mai blânde pentru această perioadă au permis românilor să facă un pic de economie pe partea de încălzire.

Ce se întâmplă cu pensiile în ianuarie

În medie, pensiile românilor vor beneficia în luna ianuarie de o majorare cu 12,5%, comparativ cu luna decembrie 2022. Cei care primesc pensiile pe card ar trebui să aibă banii în cont în perioada 12-14 ianuarie. Pensiile în numerare vor suferi mici întârzieri, de o zi, două.

„Calendarul în plata la cont pe card se păstrează, așa cum se știe, în 12-14 ale lunii. Este început de an, o zi-două va fi decalată plata cu efectuarea plăților. Cu siguranță vom asigura aceste plăți”, a insistat Mariud Budăi, la Antena 3.

Vizavi de vouchere pentru energie, bani dedicați românilor vulnerabili, aceștia vor ajunge în conturi toate în această lună, cu mențiunea că sistemul din spate va beneficia de îmbunătățiri.

„Orice mecanism la început de implementare poate părea greoi și așa cum a fost și cu voucherele pentru alimente, dacă vom întâmpina anumite probleme, le vom îndrepta. Important este să ajungă la cetățeni”, a adăugat ministrul.

Dacă este prima oară când auzi de aceste ajutoare, este important de reținut că românii din categorii vulnerabile vor primi 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie și vouchere sociale pe întreaga perioadă a anului 2023, așa cum a anunțat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Ajutorul vine din fonduri europene și va fi distribuit în două tranșe în valoare de 700 de lei. La fel ca în trecut, aceste carduri vor fi distribuite de Poșta Română.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele