25 mart. 2023 | 11:14

Românul care a trăit 148 de ani: povestea incredibilă a lui Maftei Pop care a fost studiat de Ana Aslan

ACTUALITATE
Românul care a trăit 148 de ani: povestea incredibilă a lui Maftei Pop care a fost studiat de Ana Aslan

Maftei Pop s-a născut în anul 1804, în Valea Loznii, Sălaj și a decedat pe data de 15 martie 1952, în Ciubăncuța, Cluj. Românul a fost un bărbat român din Transilvania care deține un posibil record de longevitate, actul său de deces pretinzând că a murit la vârsta de 148 de ani.

Maftei a trăit și a murit în satul Osoi din județul Cluj. El a fost menționat și de Ana Aslan, într-un interviu acordat ziaristului și scriitorului Mihai Stoian în anii 1970.] De asemenea a fost menționat de academicianul Constantin Ion Parhon în cartea sa „Biologia vârstelor”, din 1955.

Așadar, acest român ar putea fi cel mai bătrân om din toate timpurile. Maftei Pop a trăit până la 148 de ani și a decedat în 1952. Conform documentelor de la primăria din localitatea în care și-a petrecut ultima parte a vieții, Maftei Pop s-a născut în Valea Loznii, județul Sălaj. A decedat 148 de ani mai târziu, pe 15 martie 1952 în Ciubăncuța, comuna Oșoi. S-a mutat dintr-un sat în altul când a împlinit 85 de ani.

Maftei Pop, cel mai longeviv român

Viața lui Maftei Pop a fost subiect de studiu pentru mai multe personalități române ale vremii, precum Ana Aslan sau Constantin Ion Parhon. Acesta din urmă a publicat un studiu elaborat despre condițiile în care a trăit Maftei și posibilele motive care au dus la longevitatea sa nemaiîntâlnită.

Desigur, veridicitatea documentelor e greu de stabilit. Cu toate astea, sunt destul de multe surse de informare care îi atestă performanța. La Marea Unire de la 1918, avea deja 115 ani împliniți, conform Wikipedia.

Certificatul de deces al lui Maftei Pop

Cercetătorul Constantin Parhon i-a făcut o vizită lui Maftei Pop în anii `50, cu puțin timp înainte de deces. La momentul vizitei, avea mai multe probleme de sănătate specifice vârstei avansate, dar nimic ieșit din comun. Printre afecțiunile sale se numărau vederea slăbită, tremur și amorțeală. Nu era cocoșat deloc, iar pielea îi afișa pliuri similare cu cele ale unei persoane de 70 de ani.

Maftei spunea că alimentația din cea mai mare parte a vieții a fost formată din lapte, brânză și mămăligă. Nu a abuzat niciodată de alcool, dar fuma câte patru, cinci țigări pe zi. Decesul i-a survenit din cauza unei tumori abdominale, la câteva zile după vizita cercetătorilor. Din fericire, după interacțiunea cu medicii, a rămas o poză a bărbatului din acea perioadă. Și anume, cea de mai jos.

Maftei Pop

Maftei Pop (Foto: Wikipedia)

Cel mai longeviv român a prins cele două războaie, dar și perioada comunistă. Însă, cel mai important, cum ziceam, este că longevitatea lui Maftei Pop a atras atenția oamenilor de știință din acele vremuri.

Astfel, cercetătoarea Ana Aslan i-a studiat atent cazul. De asemenea, după trecerea în neființă a lui Maftei Pop, savantul I. C. Parhon a preluat observațiile Anei Aslan în lucrarea sa – „Biologia vârstelor. Cercetări clinice şi experimentale”.

„Ca putere, era tânăr şi era privit ca un fenomen. Avea o forţă musculară puţin obişnuită. A lucrat la maşina de treierat, maşină primitivă, pe care o învârtea cu mâna. Cu o mână trăgea cei doi bivoli puşi la jug. Ducea din pădure trei grinzi, în spinare, de la 2-3 kilometri depărtare, peste dealuri, până la 100 de ani. La 120 de ani, încă putea purta câte un lemn de 10-12 metri, de la 2-3 kilometri. Impresionează relieful muscular pe tot corpul: pectoralii, intercostalii, drepţii abdominali, cu fibrele aparente. Puls 92 pe minut, radiala nu este îngroşată, tensiunea arterială 160 cu 80”, scria I. C. Parhon, despre cel mai longeviv român, în cartea sa, „Biologia vârstelor. Cercetări clinice şi experimentale”.

Așadar, Maftei Pop era în putere chiar și spre capătul vieții. Se pare că Maftei Pop a murit din cauza unei tumori abdominale. Coincidenţa face ca bărbatul să moară la câteva zile după ce cercetătorii i-au făcut o poză (cea de mai sus).